Berekenen.nl
Geplaatst op 24 september

BSN nummer gaat naar de achterkant van het paspoort

Jouw BSN nummer controleren of zeker weten dat die van iemand anders klopt? Je kunt eenvoudig checken of een burgerservicenummer klopt, bijvoorbeeld om te controleren of iemand inderdaad is wie hij of zij zegt dat ‘ie is.

Je kunt online een BSN check doen of een BSN nummer controleren. Binnenkort zal dat echter niet meer mogelijk zijn vanaf de voorkant van het paspoort, omdat het nummer daar helemaal vanaf gaat. Eerder al werd het normaal leesbare nummer naar de achterkant verplaatst, maar nu gebeurt dat ook met het machinale deel.

Geen BSN meer op de voorkant

Het BSN nummer stond voorheen op de voorkant van het paspoort. Hotels en andere bedrijven die daar een kopie van maakten kregen zo het nummer in handen, terwijl ze daar geen recht toe hebben. Door het nummer naar de achterkant te verplaatsen moet het makkelijker worden om de eigen privacy te beschermen.

Het gaat nu om de verplaatsing van het machinale BSN nummer naar de achterkant. Dat is het nummer in een stuk code, dat automatisch kan worden gescand. De nieuwe toepassing aan de achterkant maakt scannen mogelijk, zonder dat het burgerservicenummer aan de voorkant zichtbaar is.

BSN check: controleer je BSN

Zelf een BSN controle doen met je eigen nummer of een BSN check doen met het nummer van iemand anders? Dit kan online. Gebruik onze tool voor de BSN check, op het moment dat je de beschikking hebt over het nummer. Bovendien kun je het een keer testen met je eigen nummer, vanaf de voorkant of in de toekomst van de achterkant van je paspoort. Zo voorkom je dat anderen het nummer makkelijk kunnen overnemen, terwijl jij er wel gewoon gebruik van kunt blijven maken.