Berekenen.nl
Geplaatst op 23 oktober

Wat je moet weten over wegenbelasting


Wegenbelasting of ook wel motorrijtuigenbelasting is een wettelijke vereiste als je een auto hebt. Met de belasting wordt het onderhoud van de wegen betaalt. Hier lees je hoe je erachter kunt komt wat je moet betalen voor jouw auto en hoe het systeem werkt. Voor de meeste autobezitters betaal je elk jaar een wegenbelasting of wanneer je een nieuwe auto koopt. Dit geldt ook voor andere voertuigen zoals bestelwagens en campers. Er zijn een paar gevallen waarbij autobezitters zijn vrijgesteld van betaling.

Eerst wat geschiedenis: wanneer begon de wegenbelasting

De wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting is nog relatief nieuw als je hem vergelijkt met andere belastingsoorten. Omdat auto’s pas in de eerste helft van de twintigste eeuw populairder werden werd de wegenbelasting in 1926 ingevoerd. De belasting werd in eerste instantie geheven op basis van het aantal kilo’s van je wagen. Het woord wegenbelasting geeft al aan dat je geld betaalt voor het onderhoud van wegen. Het was echter zo dat alleen de rijkswegen werden onderhouden voor het geld dat binnenkwam met de belasting. Vanaf 1936 werd dit uitgebreid. Kleine wegen in provincies werden sindsdien door de belasting gefinancierd.

Hoe weet ik wat ik moet betalen?

Je kunt hier eenvoudig controleren of jouw auto wordt belast voor de motorrijtuigenbelasting. Voer gewoon je kenteken in deze belastingcontrole voor auto's. De tool vertelt je of je auto is belast en wanneer deze de volgende keer moet worden betaald.

Wat zijn de regels met betrekking tot de wegen

In Nederland hangt de hoogte af van verschillende factoren. Het belangrijkste is de provincie waar je woont. Zo betaal je in Zuid-Holland de hoogste belasting en in Overijssel het minst. Van belang is ook de brandstof die je gebruikt en het type voertuig dat je hebt. De belasting betaal je elke maand of elk kwartaal of elk jaar afhankelijk van je voorkeur. Ook kan het zijn dat je wordt belast wanneer je een nieuwe auto koopt. Als je een maandelijkse automatische incasso hebt, worden de betalingen elke maand automatisch van jouw bankrekening afgeschreven. Je moet echter controleren of de auto elk jaar automatisch wordt verlengd, en je moet hem opnieuw invoeren als je een nieuwe auto koopt.

De wegenbelasting en het milieu

Naast het onderhoud van de wegen is de motorrijtuigenbelasting ook gericht op het belasten van mensen die een grotere en daarmee vervuilende auto hebben. Hoeveel autobelasting je betaalt, hangt dus af van de CO2-uitstoot van de auto en van hoe oud deze is. Oudere auto’s zijn vaak minder milieuvriendelijk in vergelijking met nieuwe modellen. Naast CO2 wordt er recentelijk ook steeds meer gekeken naar de uitstoot van stikstof. De wegenbelasting is hoger voor meer vervuilende auto's, zoals oudere dieselauto's. Auto’s die rijden op benzine of LPG zijn minder vervuilend in vergelijking met diesel maar ze stoten ook CO2 uit. Je betaalt minder belasting op nieuwere benzineauto's, hybrides en elektrische voertuigen. Deze hebben lagere belastingtarieven om autobezitters aan te moedigen om voor groenere voertuigen te kiezen.

Kan het zijn dat mijn auto is vrijgesteld van wegenbelasting?

In bepaalde gevallen is het inderdaad mogelijk dat je voertuig niet belast hoeft te worden. In de praktijk betekent dit dat je niets betaalt of een aangepast bedrag. Een belangrijke uitzondering geld voor oldtimers oftewel oude auto’s met een historische waarde. In dat geval moet je auto minimaal 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen. Deze vrijstelling geldt ook voor grote voertuigen zolang die niet gebruikt worden om geld mee te verdienen. De vrijstelling geldt ook voor voertuigen van de politie en brandweer. Het spreekt voor zich dat ambulances en lijkenauto’s ook niet worden belast. Er zijn nog bijzondere gevallen die handig zijn om te weten. Indien je auto een installatie heeft voor een rolstoel kan het zijn dat je een lager tarief moet betalen. Dit kan je makkelijk aanvragen bij de belastingdienst. Verder kunnen taxi’s ook worden vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting en kunnen taxibezitters een formulier invullen zodat het wordt beoordeeld.

Check gelijk of je wegenbelasting moet betalen en wees goed voorbereid

Nu weet je alles over de motorrijtuigenbelasting en waar je op moet letten. Check dus gelijk even wat je verschuldigd bent en regel het gelijk zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bereken hier het bedrag dat je kwijt bent voor je auto.