Berekenen.nl
Geplaatst op 16 juni

Tolgeld in België gaat helemaal niet naar veiligere wegen

Het lijkt er in de praktijk op dat buitenlanders de wegenbelasting van Belgen moeten gaan ophoesten, waardoor de kans klein is dat er in de praktijk daadwerkelijk wat zal verbeteren.

Geen wegenbelasting meer voor Belgen

Op dit moment betalen vrachtwagens al tol in België, al is het nog niet goed duidelijk wat daar vervolgens mee gebeurt. Volgens de Vlaamse minister van mobiliteit Ben Weyts moet tolheffing bij particulieren het op termijn mogelijk maken om de wegenbelasting voor Belgen af te gaan schaffen. Dat is bij onder andere Zeeland in het verkeerde keelgat geschoten. Het lijkt er immers op dat het de Nederlanders en andere buitenlanders zijn die moeten gaan betalen voor de wegenbelasting die bij de Belgen wordt weggehaald. Per saldo zal er dan weinig veranderen, waardoor de kans klein is dat we er iets voor terug gaan zien op de wegen bij onze zuiderburen. Dat is extra vervelend vanwege de slechte staat van het wegdek, België bungelt onderaan als het gaat om de kwaliteit van het wegennetwerk.

Wegenbelasting berekenen

In Nederland betalen we net als in België wegenbelasting om gebruik te kunnen maken van de openbare weg. Hier geldt echter geen plan om dat in de nabije toekomst af te schaffen, al is er eerder al uitvoerig gesproken over bijvoorbeeld een kilometerheffing. Tot die tijd kun je online de wegenbelasting berekenen en op die manier nagaan wat je per maand betaalt voor de auto die je rijdt. Je kunt in een paar minuten de wegenbelasting berekenen voor auto’s, bijvoorbeeld wanneer je er over denkt om een nieuwe auto te kopen en je daar de kosten goed van wilt inschatten.