Berekenen.nl
Geplaatst op 5 augustus

Tijd voor elektrisch rijden?

Net als in 2019 heeft de Nederlandse overheid bepaald dat mensen die een volledig elektrische auto kopen in 2020 geen motorrijtuigenbelasting (mrb) hoeven te betalen. Deze maatregel geldt tot en met 2025. Is het nu de tijd om over te stappen op elektrisch rijden?

Duurder in aanschaf

Het eerste waar je bij een elektrische auto aan denkt, is waarschijnlijk de aanschafprijs. Die ligt namelijk hoger dan een vergelijkbare brandstofauto. Als voorbeeld: de Kia e-Niro is ongeveer 37 procent duurder dan zijn broertje met benzinemotor. Naar verwachting zal de aanschafprijs van elektrische auto’s blijven dalen als gevolg van goedkopere accu’s, zodat de prijzen van elektrisch en brandstof dichter bij elkaar komen te liggen. De Nederlandse regering wil de aanschaf van elektrische auto’s nu al stimuleren door het nu al financieel aantrekkelijk te maken.

Voordelen van elektrisch rijden

Tegenover een hogere aanschafprijs staan lagere gebruikskosten. Zoals eerder genoemd, hoef je voor een volledig elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting te betalen. Dat scheelt natuurlijk een hoop. Daarnaast zijn de onderhoudskosten en de verbruikskosten lager. Een elektrische motor heeft veel minder last van slijtage omdat zo’n motor minder bewegende delen bevat. En de kosten per kilometer zijn lager omdat de prijs voor elektriciteit lager ligt. Een ander groot voordeel is het milieuvoordeel. Elektrisch rijden is natuurlijk een stuk minder belastend voor het milieu.

Laden

Je kunt een elektrische auto op verschillende manieren opladen. Er zijn openbare laadpalen, plekken waar je kunt snelladen en natuurlijk kun je je auto thuis opladen. Thuis opladen is het voordeligst, maar dan moet je natuurlijk wel de voorzieningen hebben om dat te doen. Een openbare laadpaal is meestal iets duurder, omdat je ook betaalt voor de aanleg en het onderhoud van deze voorziening. Snelladen is het duurst, maar dan kun je wel weer snel op weg. Gemiddeld genomen zal de prijs per kilometer bij elektrisch rijden ongeveer uitkomen op €0,05 per kilometer.

Bereken je winst

Als je geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen, ben je maandelijks natuurlijk een stuk goedkoper uit. Wil je weten wat de mrb is voor een benzineauto? Het is eenvoudig om de wegenbelasting te berekenen. Het berekende bedrag is het bedrag per kwartaal of per jaar, maar de belastingdienst zal het maandelijks afschrijven. Zet dat bedrag tegenover het belastingvoordeel van elektrisch rijden en tel uit je winst!

Wat zijn jouw autokosten?

De makkelijkste manier om erachter te komen of elektrisch rijden iets voor jou is, is door de autokosten te berekenen. Er is namelijk meer dan alleen de aanschafprijs. Je hebt rekening te houden met de afschrijving, onderhoudskosten, verbruik enzovoort. Gelukkig zijn er tools om je te helpen bij het maken van de berekening. Gebruik bijvoorbeeld deze hulp om je autokosten te berekenen.

Kosten en baten

Natuurlijk kijkt iedereen naar zijn portemonnee. Een nieuwe auto moet betaalbaar zijn. Maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie en een beter milieu. Alle factoren afwegend kan het maar zo zijn dat elektrisch rijden nu al de beste optie is voor jou.