Berekenen.nl
Geplaatst op 5 maart

Overheid incasseert in 2017 58 miljoen meer wegenbelasting

De overheid gaat een goed jaar tegemoet wat betreft de wegenbelasting. Ten opzichte van 2015 heeft het CBS becijferd dat er komend jaar 58 miljoen euro meer binnen zal komen. Dat betekent opnieuw een meevaller voor de overheid, die het toch al een stuk gemakkelijker heeft dan een paar jaar geleden waarin er juist overal tekorten ontstonden. Hoe de overheid de extra inkomsten zal gaan gebruiken is op dit moment nog niet duidelijk.

Geen belastingvoordeel meer voor hybride voertuigen

De hogere inkomsten voor de overheid lijken onder andere te maken te hebben met het afschaffen van de fiscale voordelen voor hybride en zeer zuinige voertuigen. Voorheen leverden die auto’s veelal een lagere of zelfs helemaal geen wegenbelasting op, waardoor de overheid veel inkomsten misliep. Veel particulieren besloten een hybride of een zuinige auto te kopen en er daarmee voor te zorgen dat ze geen wegenbelasting hoefden te betalen. De regelgeving op dat gebied is aangepast, waardoor ook zij nu gewoon wegenbelasting betalen en de overheid kan rekenen op meer inkomsten. Het is niet bekend of er dankzin de meevaller wellicht nieuwe voordelen komen voor eigenaren van zuinige voertuigen, om hen daarmee toch weer een beetje tegemoet te kunnen komen.

Wegenbelasting berekenen

Wil je zelf de wegenbelasting berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat je momenteel aan belasting betaalt of wat dit zou worden op het moment dat je een andere auto gaat rijden? Je kunt op voorhand de wegenbelasting berekenen, bijvoorbeeld aan de hand van het type voertuig en het gewicht daarvan. Des te zwaarder de auto die je rijdt, des te hoger ook de wegenbelasting daarvoor uit zal vallen. Het is wat dat betreft nog altijd de moeite waard om een kleine en zuinige auto te rijden voor een lage wegenbelasting, omdat het gewicht daarvan over het algemeen behoorlijk laag is.