Berekenen.nl
Geplaatst op 15 december

Brussel vindt Duitse tol voor personenauto’s discriminerend

Volgens de Europese transportcommissaris zijn de plannen van Duitsland in strijd met het Europees verdragsrecht en kan het land de maatregel dus niet zomaar invoeren. Bovendien is ze van mening dat de tarieven voor de vignetten die bestuurders nodig hebben te hoog liggen, tien dagen kosten €10 en twee maanden kosten €20.

Vignet voor weggebruikers

Alle bestuurders die in Duitsland gebruik willen maken van de snelwegen dienen een vignet te kopen. Duitse bestuurders worden hiervoor echter gecompenseerd, via een evenredige verlaging van de motorrijtuigenbelasting die ze betalen. Zij gaan er per saldo dus niets op achteruit, maar dat geldt niet voor buitenlandse bestuurders. Rijd je bijvoorbeeld als Nederlander naar Duitsland, dan dien je het vignet te kopen en is er geen sprake van compensatie via de belasting. Dit betekent dat vooral de buitenlanders zullen betalen voor het weggebruik in Duitsland, terwijl die kosten nu bij de Duitsers zelf terecht komen.

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Ook in Nederland betalen we motorrijtuigenbelasting, op basis van de auto die we rijden. De hoogte van deze kosten zijn onder andere afhankelijk van de provincie waarin je woont, het type auto dat je rijdt, de brandstof die de auto gebruikt en het gewicht van de auto. Je kunt online de motorrijtuigenbelasting of wegenbelasting berekenen, door deze informatie in te voeren. Op die manier kun je tevens nagaan wat een eventuele nieuwe auto je zou kosten, indien je van plan bent die aan te schaffen. De berekening van de motorrijtuigenbelasting kost je slechts een paar minuten van je tijd, zodat je meteen op de hoogte bent.