Berekenen.nl
Geplaatst op 18 augustus

Twee derde van milieubelastingen betaald door huishoudens

Tot de milieubelastingen behoort bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting. Deze wordt betaald door huishoudens met een eigen auto, onafhankelijk van hoeveel ze daar gebruik van maken. In totaal kwam er 24,5 miljard euro aan milieubelastingen binnen.


Meer dan 24,5 miljard aan belastinginkomsten

Er was sprake van ruim 20 miljard aan milieubelastingen en van nog eens 4,5 miljard aan milieuheffingen. De overheid voegt deze inkomsten toe aan de algemene middelen en kan er wat dat betreft op verschillende manieren gebruik van maken. Uit accijnzen op benzine en andere minerale oliën wist de overheid in totaal 7,9 miljard te verdienen. De motorrijtuigenbelasting was goed voor 5,5 miljard euro en dankzij de BPM werd er nog eens 1,5 miljard geïncasseerd. Het geeft aan dat het vooral huishoudens zijn die bijdragen aan de inkomsten van de overheid. Producenten betalen aan de andere kant een veel kleiner deel van de milieubelastingen, ook al dragen ze in bepaalde gevallen flink bij aan de vervuiling van ons land.

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Wil je bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting berekenen? Je kunt deze berekenen voor de auto die je op dit moment rijdt of de auto die je op het oog hebt. Wil je bijvoorbeeld nagaan wat een nieuwe auto of een tweedehands auto die je op het oog hebt je zou kosten? Je kunt online de motorrijtuigenbelasting berekenen. Dit doe je aan de hand van het type voertuig, de brandstof die de auto gebruikt en het gewicht van de auto. Aan de hand daarvan bepaalt de Belastingdienst uiteindelijk het bedrag dat je per kwartaal of per maand dient te betalen. Dankzij de berekening ben je daarvan op voorhand alvast op de hoogte.