Berekenen.nl
Geplaatst op 3 april

Motorrijtuigenbelasting in 2019 hoger en volgend jaar mogelijk nog hoger

De motorrijtuigenbelasting is een belangrijke kostenpost voor veel automobilisten en tegelijkertijd een interessante inkomstenbron voor de overheid. Sinds 1 januari 2019 is het tarief voor de wegenbelasting voor veel mensen omhoog gegaan.

De stijging was in Zeeland het hoogst, daar betaalt men voor dezelfde auto in 2019 maar liefst 8,3 procent meer dan in 2018. De kans is bovendien groot dat de kosten voor 2020 nog verder omhoog gaan. De wegenbelasting wordt niet zelden door de overheid gebruikt om de overheidsbegroting op orde te krijgen.

200 miljoen meer inkomsten voor het rijk

De overheid verwacht over heel 2019 in totaal zo’n 200 miljoen extra te ontvangen vanuit de motorrijtuigenbelasting. Het gaat om een bedrag van 5,9 miljard euro, dat daarmee een stuk hoger ligt dan een jaar eerder.

Het CBS denkt dat de wegenbelasting in 2020 mogelijk nog hoger zal zijn, als de overheid opnieuw meer geld nodig heeft om de balans te herstellen. Hier komt bij dat elektrische auto’s zijn vrijgesteld van MRB, waardoor een kleiner wagenpark met auto’s op benzine, diesel en autogas de totale bedragen op dient te brengen. Ook dat leidt tot stijgingen van de tarieven.

Motorrijtuigenbelasting berekenen: ook op kenteken

Wil je de motorrijtuigenbelasting berekenen op kenteken of aan de hand van de eigenschappen van jouw auto? Dat kan eenvoudig online, bijvoorbeeld om de vergelijking tussen 2019 en 2020 of juist met 2018 te maken. Je kunt online de wegenbelasting berekenen, zodat je er eenvoudig achter komt hoeveel je per maand of per kwartaal dient te betalen. Door de berekening ieder jaar te maken kun je de verschillen in kaart brengen, waardoor je weet of de kosten voor jou stijgen, gelijk blijven of eventueel zelfs een keer zullen dalen.