Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (7)

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Je kunt de motorrijtuigenbelasting berekenen door uit te gaan van de auto die je rijdt en de provincie waarin je dit doet. De Belastingdienst stelt ieder jaar de tarieven vast, maar de verschillende provincies hebben de mogelijkheid om bij dit bedrag opcenten op te tellen. Hierdoor ontstaat er een totaalbedrag, dat je doorgaans per kwartaal zal betalen. lees meer

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Je kunt de motorrijtuigenbelasting berekenen op basis van het type auto dat je rijdt en het gewicht hiervan. Het type auto is van belang, omdat er voor een (zuinige) personenauto andere tarieven gelden dan voor bijvoorbeeld een vrachtwagen of een bus. De Belastingdienst maakt dit onderscheid, om een ieder naar rato bij te laten bedragen via de wegenbelasting. Wat dat betreft is het verstandig om goed na te gaan welke auto je rijdt en op het kentekenbewijs te controleren wat het gewicht van je voertuig is. Je kunt dan de motorrijtuigenbelasting berekenen.

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Provincie en brandstof

Je kunt de motorrijtuigenbelasting berekenen door daarnaast uit te gaan van de provincie waarin je woont, aangezien dat ook de locatie is waarop de auto op naam staat. De Belastingdienst wil daarnaast graag van je weten welke brandstof je gebruikt, aangezien benzine qua belasting een stuk voordeliger is dan bijvoorbeeld diesel en LPG. Diesel is bijvoorbeeld een stuk vervuilender, waardoor je daarvoor meer dient te betalen. Je kunt de motorrijtuigenbelasting berekenen aan de hand van deze verschillende kosten, zodat je precies weet wat je dient te betalen voor je auto.

Nieuws over Motorrijtuigenbelasting

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Als je een motorrijtuig op eigen naam zet, dan hoef je niet apart aangifte motorrijtuigenbelasting te doen. Het op naam zetten is meteen de aangifte. De belastingdienst krijgt namelijk automatisch de benodigde gegevens van de RDW.

» Lees het volledige bericht
Motorrijtuigenbelasting in 2019 hoger en volgend jaar mogelijk nog hoger

De motorrijtuigenbelasting is een belangrijke kostenpost voor veel automobilisten en tegelijkertijd een interessante inkomstenbron voor de overheid. Sinds 1 januari 2019 is het tarief voor de wegenbelasting voor veel mensen omhoog gegaan.

» Lees het volledige bericht
Twee derde van milieubelastingen betaald door huishoudens

De milieubelastingen komen voor het grootste deel terecht bij huishoudens. Zij betaalden het afgelopen jaar twee derde van de belastingen, het andere deel kwam voor rekening van de producenten in Nederland.

» Lees het volledige bericht