Berekenen.nl
Geplaatst op 1 mei

Kubieke meters vol plastic: liters oceaan vervuild

De oceanen blijken enorm vervuild met plastic. Er is sprake van kubieke meters (m3) vol afval, veel meer dan tot nu toe werd gedacht. Het blijkt dat zelfs de Noordelijke IJszee enorm is vervuild, terwijl wetenschappers altijd het idee hadden dat dit daar nog niet zo massaal zou zijn. Dat blijkt verkeerd gedacht, waardoor de omrekening van m3 naar liters qua vervuiling nog dramatischer uitpakt.

Drie keer meer vervuiling dan gedacht

Een recente studie toont aan dat er ook in de Noordelijke IJszee sprake is van veel vervuiling. Tot 3x meer dan gedacht. En liter ijs bevatten zo’n 12.000 microdeeltjes plastic. Zeer schadelijk voor het zeeleven, omdat walvissen, haaien en manta’s ze inslikken en daardoor ziek kunnen worden. Het gaat om duizenden kubieke meters (m3) aan zeewater. Dat betekent miljoenen liters met vervuild water, iets waar we maar mondjesmaat iets tegen kunnen doen. Bovendien weten we nog niet goed of de vervuiling uiteindelijk ook invloed heeft op mensen.

M3 naar liter berekenen en andersom

Wil je de vervuiling van m3 naar liter berekenen of andersom een omrekening maken? We maken het je online graag gemakkelijk, ook als je vanuit de liters terug wil naar m3. Op die manier kun je aan de hand van de kubieke meters plastic berekenen om hoeveel vervuild water het gaat en andersom. In de beide gevallen een schokkende ontdekking, want het laat goed zien dat we op een totaal verkeerde manier omgaan met de oceanen, net als met een groot deel van de rest van de planeet.