Berekenen.nl
Geplaatst op 10 november

Is 63.000 liter bio-ethanol per uur genoeg voor Nederland?

Alco Energy is de grootste producent van bio-ethanol in Europa. Het bedrijf zit in Rotterdam en het is de vraag of het de vraag die enorm zal toenemen goed aan kan. Er wordt nu 63.000 liter per uur geproduceerd, bijvoorbeeld om te voldoen aan de verplichte eis om dit bij te mengen voor pompstations in Nederland en heel Europa.

Er komen duizenden tonnen maïs binnen, om daar dag en nacht bio-ethanol van te maken. Dat is alcohol uit plantaardige producten, waarvan er tienduizenden liters per uur beschikbaar komen. Alco legt het zelf uit aan de hand van het proces om bier te brouwen, omdat de werkwijze daarvoor vergelijkbaar is.

Bijmengen voor duurzamere brandstof

Nederlandse tankstations zijn net als die in de rest van Europa verplicht om 10 procent bio-ethanol bij de benzine te mengen. Op die manier ontstaat er E10, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen door het wegverkeer moet afnemen.

Het is een van de maatregelen die Europa neemt om de uitstoot terug te dringen, zonder dat het verkeer direct beperkt hoeft te worden. Inmiddels is de maatregel ingegaan, waardoor de tankstations in Nederland de bio-ethanol kunnen bijmengen en dat met een E10-sticker op de pomp kunnen aangeven aan iedereen die tankt.

Dat is natuurlijk goed nieuws voor Alco Energy, als het de vraag de komende tijd aan kan. Eerder kwam het moederbedrijf juist in de problemen, terwijl het nu voor de wind lijkt te gaan. Het is zelfs de vraag of het bedrijf voldoende bio-ethanol kan produceren, omdat alle tankstations in Nederland daar gebruik van moeten maken.

L naar KM3 omrekenen

Benieuwd naar het volume dat het bedrijf kan produceren of wil je om een andere reden L naar KM3 omrekenen? Je maakt een berekening voor de stap van liters naar kubieke kilometers. Alco Energy produceert bijvoorbeeld 63.000 liter per uur, goed voor 0,000000063 KM3. En benieuwd naar de productie per dag? Het gaat om 1.512.000 liter van de duurzame brandstof. Dat is goed voor 0,000001512 vierkante kilometer. Die volumes liggen wat dat betreft nog niet extreem hoog, waardoor de kans groot is dat het de komende tijd verder zal toenemen.