Berekenen.nl
Geplaatst op 18 maart

Schoolkosten berekenen en besparen

Als je een nieuwe opleiding start of bijvoorbeeld voor het eerst naar de middelbare school gaat komen daar natuurlijk wat kosten bij. Vervoer, boeken, schrijfwaar en misschien wel een laptop aangezien er tegenwoordig steeds meer online gewerkt word. Vooral tijdens de corona pandemie toen school vooral bestond uit online lessen. Maar dit kost uiteraard allemaal geld wat school niet altijd vergoed. Hoe bereken je nou van te voren het beste de kosten die je kwijt gaat zijn aan al deze benodigdheden en hoe kan je makkelijk geld besparen hierbij? Dat gaan wij je uitleggen!

Meestal krijg van school wel een lijst met spullen die je moet aanschaffen voor je begint met de opleiding. Daarnaast heb je ook altijd nog producten die je zelf wilt aanschaffen omdat deze het leren voor jou makkelijker maken. Het is dus handig om van al die spullen zelf een lijst te maken met wat je allemaal moet aanschaffen, zo kan je uiteindelijk ook niet onnodige troep thuiskomen.

Als je deze lijst hebt samengesteld kan je gaan bekijken hoeveel alle producten ongeveer kosten en dit dan allemaal bij elkaar op te rekenen zodat je een bedrag hebt waar je je aan vast kunt houden tijdens het aanschaffen van deze producten. Zo kan je ook niet te veel geld uitgeven als je je aan je budget houdt. Hierdoor krijg je een mooi overzicht van de kosten die je kwijt gaat zijn aan schoolspullen.

Vervoer

Als student kan je een gratis studenten OV kaart aanvragen. Als je deze hebt aangeschaft kan je hem instellen voor doordeweeks gebruik of voor in het weekend. Als je hem voor school gaat gebruiken is het dus handig om hem op doordeweeks in te stellen, zo heb je gratis vervoer naar school en weer naar huis. Je kan natuurlijk als je een rijbewijs hebt en de beschikking over een auto daarmee heen en weer naar school gaan, maar dit gaat uiteraard wel wat meer kosten met zich mee brengen omdat je van school vaak geen reisvergoeding krijgt en het niet bij elke school mogelijk is om gratis te parkeren. Ook is tegenwoordig benzine niet heel goedkoop is, maar dat is uiteraard dan een keuze die je maakt. Het is ook nog een optie om gewoon lekker op de fiets te gaan, dit is goedkoop en ook nog goed voor je gezondheid en het milieu. Maar dat ligt er natuurlijk aan of je de beschikking hebt over een fiets en hoelang je reistijden dan zijn. 

Boeken

Als je een opleiding start of naar de middelbare school gaat moet je vaak een boekenpakket aanschaffen. De school waar je heen gaat heeft hier meestal wel een linkje van een website voor waar je die kan bestellen maar als je wat geld wilt besparen kun je dit ook op een andere manier doen. Je kan namelijk kijken welke boeken je precies nodig gaat hebben en die bijvoorbeeld op marktplaats intypen en meestal wel voor een goedkopere prijs scoren dan zo’n duur pakket. Ook is het slim om recensies op internet op te zoeken van studenten die deze school of opleiding al hebben afgerond. Hier kan je vaak wel vinden of ze de boeken überhaupt wel gebruikt hebben, heel vaak is dit bij scholen namelijk niet het geval en schaf je zo’n duur boek voor niets aan. Uiteraard kan je dan als het blijkt dat je hem later toch wel nodig gaat hebben nog later aanschaffen.

Schrijfwaren

Naast boeken heb je vaak ook schriften, notitieboeken en pennen etc nodig. Deze kun je natuurlijk van een heel duur merk aanschaffen maar je kan ook gewoon lekker naar de Action of Hema gaan want waarschijnlijk raak je die pennen na een tijdje toch allemaal wel kwijt. Tip van ons! Niet te dure spullen aanschaffen hou het gewoon lekker simpel maar wel functioneel.

Laptop

Bij sommige opleidingen heb je soms een laptop of een tablet nodig en vaak moet deze dan ook nog aan bepaalde specificatie’s voldoen. Je kan natuurlijk de nieuwste van de nieuwste laptop aanschaffen maar vaak als de laptop aan de specificatie’s voldoen is hij al prima en dit scheelt je dan ook gelijk een hoop kosten. Ook heb je tegenwoordig refurbished apparaten, deze zijn bijvoorbeeld voor een korte tijd door mensen gebruikt en dan toch weer ingeleverd. Deze zijn dan niet perse nieuw uit de doos maar functioneren gewoon hetzelfde. Ook dit kan een hoop geld schelen.

Nog een laatste tip van ons. Je kan natuurlijk altijd als je vakken als bijvoorbeeld economie of wiskunde hebt even berekenen.nl googelen als je het zelf niet weet. Want stel je voor je wilt weten hoe je dm2 naar cm2 wilt omrekent of hoe je l naar cl omrekent. Wij helpen je om het makkelijk te berekenen!