Berekenen.nl
Geplaatst op 22 januari

Gemiddelde snelheid op fietsstraat in Noord-Holland ligt opvallend hoog

Een fietsstraat in Noord-Holland was bedoeld om het veiliger te maken voor fietsers, door automobilisten langzamer te laten rijden. Dat lijkt helaas niet te lukken, want de gemiddelde snelheid ligt er juist hoger dan een tijdje geleden.

Tot wel 78 kilometer per uur gemiddeld

De gemiddelde snelheid bedraagt er overdag 68 kilometer per uur. Dat is opvallend, want de maximale toegestane snelheid is er 60 kilometer per uur. Het geeft goed aan dat automobilisten er veel te hard rijden, ook al is het inmiddels een fietsstraat. Die moet het veiliger maken voor fietsers, omdat er in het verleden een aantal ongelukken is gebeurd.

De provincie wilde er hiermee voor zorgen dat de gemiddelde snelheid omlaag zou gaan. Uit metingen is nu gebleken dat dit niet het geval is. En ’s nachts ligt de gemiddelde snelheid er met 78 kilometer per uur zelfs nog een stuk hoger. Het is daarmee nog altijd een gevaarlijke weg voor fietsers, ondanks de poging van de provincie om daar iets aan te laten doen. Het lijkt vooral te maken te hebben met de behoorlijke breedte van de weg, die uitnodigt om harder te gaan rijden.

Gemiddelde snelheid berekenen

Wil je zelf de gemiddelde snelheid berekenen? Met de auto of om een andere reden? Je kunt daarvoor een ingewikkelde formule gebruiken, zodat je daar zelf uit kunt komen. Of gebruik maken van onze handige tool om de gemiddelde snelheid te berekenen (). Op die manier zorg je voor een eenvoudige berekening, met één druk op de knop. Zodat je meteen weet wat de snelheid is, zonder dat je daarvoor zelf aan het rekenen hoeft te slaan.