Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.8 / 10 (295)

Gallon naar Liter omrekenen

Gallon naar liter omrekenen

In Europa zijn we niet anders gewend dan dat we liters gebruiken, maar in landen zoals Amerika zijn gallons de norm. Echter komen deze twee inhoudsmaten niet exact overeen. 1 liter is dus niet gelijk aan 1 gallon. Als er situaties zijn waarin je van liters naar gallons moet berekenen, kun je er dus niet vanuit gaan dat deze waardes hetzelfde zijn. Bereken hier de juiste waarden.

Hoeveel gallon is liter

Met deze tabel kun je eenvoudig inches naar centimeters omrekenen.

Omrekentabel inch naar centimeter
Gallon Liter (afgerond)
1 gallon 3,79 liter
2 gallons (gal) 7,57 liter (l)
3 gallons (gal) 11,36 liter (l)
4 gallons (gal) 15,14 liter
5 gallons (gal) 18,93 liter
6 gallons (gal) 22,71 liter (l)
7 gallons (gal) 26,50 liter (l)
8 gallons (gal) 30,28 liter (l)
9 gallons (gal) 34,07 liter (l)
10 gallons (gal) 37,85 liter (l)


Wat is een liter?

De liter is de inhoudsmaat die wij in Nederland gebruiken om het volume van een vloeistof aan te geven. Gas kan ook in liters gemeten worden. Het symbool dat voor liter gehanteerd wordt is de kleine letter ‘l’. 5 liter kun je dus ook schrijven als 5 l. Liters behoren niet tot het Internationale Stelstel van Eenheden. Hierin wordt gebruik gemaakt van kubieke meters. Desalniettemin wordt liter vaak gebruikt. Een liter is gelijk aan 1 kubieke decimeter en één duizendste kubieke meter. Daarnaast is een liter gelijk aan 1000 cc.

Al vanaf de 18e eeuw wordt deze inhoudsmaat gebruikt in Europa. Dit begon in 1795 in Frankrijk, waar de inhoud van een kubus met een gehele inhoud van 1 kubieke decimeter gelijk werd gesteld aan een liter. Toen Napoleon zijn oorlogen door heel Europa uitvocht en vele landen overheerste, werd dit systeem ook in deze landen ingevoerd. Ook in Nederland werd dit systeem gedurende deze periode ingevoerd. Sinds die tijd gebruiken we liters in ons land. Deze inhoudsmaat gebruiken we tot op de dag van vandaag nog steeds. Bedenk je maar eens hoe vaak per dag je deze inhoudsmaat gebruikt. Een x aantal liter water koken of een x aantal liter benzine pompen zijn goede voorbeelden hiervan.

Wat is een Gallon?

Een gallon staat ook wel bekend als een gal en is de inhoudsmaat die gebruikt wordt in zowel het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten. Naast deze twee landen wordt de gallon ook gebruikt in Canada, Amerikaans Samoa, de Kaaimaneilanden, Dominica, Grenada, St. Kitts & Nevis, St. Lucia en St. Vincent. Je kunt de gallon in vier kwarten verdelen die ook wel bekend staan als quarts. Als je de quarts door tweeën deelt hou je een pint over. Verdeel je de pint in tweeën, dan hou je een cup over (ongeveer gelijk aan een kopje). Als je vervolgens ook nog deze in tweeën verdeeld, hou je een gill over.
 

Gallon naar liter

 

Imperial gallon

Alhoewel gallons zowel in Engeland als Amerika gebruikt worden, zijn er verschillen tussen de twee. Engeland maakt namelijk gebruik van de imperial gallon. Eigenlijk is het opvallend dat de imp gal, zoals deze variant van de gallon ook wel genoemd wordt, nog steeds gebruikt wordt in Engeland. Immers is de gallon sinds 2000 geen officiële inhoudsmaat meer. Toch gebruik het grootste gedeelte van de bevolking nog steeds deze maat. Britten zijn nu eenmaal gesteld op hun tradities en houden hier hardnekkig aan vast. Een imperial gallon is gelijk aan 4,45608 liter. Gallons omrekenen naar liters doe je niet zomaar uit je hoofd. Daarom kun je via onze site liters naar gallons berekenen en vice versa. Hierbij kun je ook kiezen voor de imperial gallon.

US gallon

Zoals de naam al aangeeft is de US gallon de variant van de gallon die gehanteerd wordt in de Verenigde Staten. De bovenburen, Canada, maken gebruik van de imperial gallon. Toch is Amerika niet het enige land waar deze inhoudsmaat gebruikt wordt. Ook in landen zoals Dominica, Grenada en St. Kitts & Nevis wordt deze maat gehanteerd. De US gallon is gelijk aan 3,785411784. Er is ook nog de US dry gallon, die gelijk is aan 4,40488377086 liter. Deze maat wordt echter vrijwel nooit meer gebruikt. Het omrekenen van liters naar gallons en andersom is nog best een uitdaging. Gelukkig kun je bij Berekenen.nl simpel en snel liters naar gallons berekenen.

 

Nieuws over Gallon naar liter omrekenen

3 miljoen gallon SAF voor vliegtuigmaatschappij

Emirates heeft in samenwerking met Neste aangekondigd dat ze meer dan 3 miljoen gallon (11,4 miljoen liter) gemengde Neste MY Sustainable Aviation Fuel (SAF) zullen ontvangen in de jaren 2024 en 2025. Deze brandstof zal worden gebruikt om de koolstofuitstoot van vliegreizen drastisch te verminderen. SAF kan tot wel 80 procent minder koolstofuitstoot veroorzaken in vergelijking met conventionele vliegtuigbrandstof.

ยป Lees het volledige bericht