Berekenen.nl
Geplaatst op 24 maart

Alles over centiliters en liters

Wat weet jij allemaal over centiliters en liters? Er zit dus veel meer achter dan jij denkt en wij gaan het je vertellen.

Centiliter naar liter en andersom omrekenen

Wanneer je een volume wil omrekenen, is het belangrijk om te weten hoe groot het ene volume is ten opzichte van het andere. In een liter gaan honderd centiliter. Een voorbeeld kan dit verduidelijken. Wanneer je een liter water hebt, is dit gelijk aan driehonderd centiliter water. We kunnen ook in de omgekeerde richting deze omrekening maken. Een centiliter komt namelijk overeen met 0,01 liter, ofwel een honderdste liter. Een voorbeeldje ter verduidelijking: wanneer je 20 centiliter water hebt, komt dit overeen met 0,2 liter water.

Historie centiliter

Centiliter is een volume-eenheid die gedefinieerd wordt als een honderdste van een liter. Zowel liter als centiliter zijn geen SI-eenheden. Een SI-eenheid is een uniforme internationale standaardeenheid. Dit wil zeggen dat de eenheid dus overal ter wereld wordt gebruikt. Liter en centiliter worden dus niet overal ter wereld gebuikt om het volume van een vloeistof aan te duiden. De centiliter werd in het leven geroepen omdat het bij sommige volumes van vloeistoffen makkelijker is om het in een kleinere meeteenheid uit te drukken. De meeteenheid liters is immers niet altijd even geschikt om een volume aan te duiden.

Gebruik centiliter

Zoals eerder gezegd, is de meeteenheid centiliter soms geschikter om een volume aan te duiden. Het volume van vloeibare levensmiddelen wordt bijvoorbeeld vaak aangeduid in centiliters. Zo wordt het volume op frisdrankblikjes meestal vermeld als 33 cl. Ook op wijnflessen is gebruikelijk om het volume uit de drukken in centiliter. Hier is het volume dan meestal 75 cl.

Symbolen

De meeteenheden liter en centiliter worden op een verpakking vaak weergegeven met een symbool. Het volume liter wordt internationaal aangeduid met een grote letter L of een kleine letter l. Centiliter wordt weergeven door middel van een kleine letter c en een groter letter L (cL) of een kleine letter c en een kleine letter l (cl).

Definitie liter

De meeteenheid liter heeft doorheen de jaren verschillende definities gekregen. In 1795 werd een liter gedefineerd als de inhoud van een kubus met ribben van 1 dm. Later, in 1901 werd een liter voorgesteld als 1 kg water. Vandaag gebruikt men opnieuw de definitie van 1795.

Hopelijk kan jij met deze informatie makkelijk je berekening van cl naar l maken.