Berekenen.nl
Geplaatst op 2 november

Tarieven taxi's Nederland

Als je met een taxi reist zitten hier altijd kosten aan verbonden. Deze kosten zijn afhankelijk van het starttarief, de afstand en de duur van de rit. Hier geldt allemaal een maximumprijs voor. Deze prijs voorkomt dat je als klant te veel zal betalen voor je taxirit.

Tarieven bij taxi gebruik

Het taxibedrijf of de chauffeur bepaalt zelf de prijzen. Hij moet het op de taxikaart in het voertuig vermelden. De prijzen mogen de maximumtarieven niet overschrijden.

Tabel: maximumtarieven taxi (per 1 januari 2022)
Soort taxivervoer Max. Starttarief Max. Kilometertarief Max. Tijdtarief (per minuut)
Personenauto (Max. 4 pers.) 3,36,- 2,47,- 0,41,-
Busje (5 tot 8 pers.) 6,83,- 3,11,- 0,46,-

Rekenvoorbeeld kosten van een taxirit

Laten we zeggen dat je 7 kilometer met de taxi rijdt, wat 15 minuten duurt. Als het taxibedrijf maximumtarieven hanteert, kost deze rit:

  • Starttarief 3,36,-
  • Kilometertarief 7 x 2,47,- = 17,29,-
  • Tijdtarief 15 x 0,41,- = 6,15,-

Bij elkaar opgeteld is dat 26,60,-

File?

Als je vertraging oploopt tijdens de taxirit moet dat eerlijk verdeeld worden tussen het taxibedrijf en de klant. Als je dus in de file komt te staan, zou je meer moeten betalen. Wanneer de rit sneller gaat als verwacht, ben je goedkoper uit.

Taxi komt zo, taxi komt zo...

De taxichauffeur kan een wachttarief in rekening brengen als dit van te voren is afgesproken. Dit wachttarief geldt bijvoorbeeld als de chauffeur heeft moeten wachten totdat de vergadering van de passagier is afgelopen. Het wachttarief is 46,29 per uur.

Hold my bags!

Een taxichauffeur mag een vastte ritprijs aanbieden. Ook is hij bevoegd om voor aanvullende diensten een toeslag in rekening te brengen. Dit kan gehanteerd worden als de chauffeur je helpt met koffers dragen. Deze vastte prijs moet wel voorafgaand van de taxirit besproken zijn.

Online taxikosten berekenen

Met onze handige tool bereken je gemakkelijk je taxikosten. Je kunt de kosten van een taxi berekenen per kilometer, zodat je die in Nederland en in andere landen met elkaar kunt vergelijken. De afstand naar de stad is in de Turkse badplaats Antalya bijvoorbeeld gelijk aan de afstand tussen Schiphol en Amsterdam. Toch kost dat ritje in Amsterdam 45 euro, terwijl die zelfde afstand in Turkije maar 7 euro kost!