Berekenen.nl
Geplaatst op 19 juni

Hulp bij wiskundelessen


De taal van de wetenschap, oftewel wiskunde, is bij velen niet het sterkste vak op school. Het is lastig en ingewikkeld. Gelukkig hoeven we alle berekeningen we leren tijdens de lessen, niet onthouden te worden. Voor later is het handig dat je sommige berekeningen uit je hoofd kan doen, maar eigenlijk zijn alle berekeningen ook wel op het internet te vinden. Deze tools bieden jou de mogelijkheid om iets te berekenen waar je eigenlijk de berekening niet van weet.

Quotiënt

Quotiënt betekend “hoe vaak”. Dit is letterlijk vertaald vanuit het Latijns. In de wiskundige wereld worden er veel Latijnse woorden gebruikt. Het quotiënt is vaak een berekening die te maken heeft met een deling. Het quotiënt is dus de uitkomst van een deling. Het antwoord geeft aan hoe vaak de deler in het deeltal past. Het kan zijn dat je niet meer weet hoe de delingen uitgerekend moeten worden. Gelukkig hebben we de speciale delingen-berekenen tool om je te helpen met deze berekening. Zo maken we je het een stukje makkelijker.

De deler en het deeltal


Een deling is een wiskundige berekening waarbij maar twee getallen nodig zijn. De uitkomst van deze deling heet een quotiënt. De twee getallen die je nodig hebt om het quotiënt te berekenen heten de deler en het deeltal. Het deeltal is het getal dat gedeeld gaat worden. De deler is het getal dat gedeeld wordt. Het deeltal wordt dus gedeeld door de deler, de uitkomst van deze berekening heet het quotiënt.

De wortel van


De wortel van een getal berekenen klinkt heel moeilijk, maar als je eenmaal weet hoe de formule in elkaar steekt, is het best eenvoudig. De wortel is het omgekeerde van het kwadraat, dat maakt het voor sommigen makkelijk te onthouden. Voor sommige getallen is het lastiger om de wortel uit te rekenen, omdat dit geen kwadraat getallen zijn. Op het moment dat het moeilijk wordt, kunnen er altijd rekenmachines of online tools gebruikt worden voor de berekening. De wortel-berekenen tool helpt je een handje met het worteltrekken.

De straal van een cirkel

De straal is ook een berekening wat veel voorkomt tijdens de wiskunde lessen. Het is eigenlijk niet een hele lastige berekening, maar het wordt vaak door elkaar gehaald met de berekening van de diameter. Beide berekeningen zijn bedoel om iets van de cirkel uit te rekenen. De straal is de helft van de diameter. De straal van een cirkel begint dus in het middelpunt van het figuur en eindigt op de lijn. De afstand die er afgelegd is tussen deze twee punten word een straal genoemd. De straal kun je gemakkelijk berekenen via de straal-berekenen tool

Oppervlaktes

Oppervlaktes berekenen zijn ook populaire berekeningen in de wiskunde wereld. Het gaat hierbij om oppervlaktes van verschillende figuren zoals driehoeken, cirkels en vierkanten. Voor de verschillende figuren zijn ook verschillende berekeningen om de oppervlakte uit te kunnen rekenen. In de basis zijn alle berekeningen hetzelfde, dat wat het lastig maakt, zijn de verschillende toepassingen. Deze bereken tools helpen je om te bepalen hoe groot een oppervlakte is.