Berekenen.nl
Geplaatst op 30 april

Wat zijn de gevolgen van roken?

Je hebt het vast al een keer gehoord, hoe slecht roken wel niet voor je is en dat je per direct moet stoppen omdat je gezondheid heel erg snel achter uit. Veel rokers geloven deze gevolgen dan ook niet en daarom zetten wij alle gevolgen op een rijtje.

Is roken verslavend?

Veel mensen zeggen dat je verslaafd kan raken aan roken. Voordat we dit verder gaan uitzoeken is het belangrijk om te weten wat een verslaving is. Een verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of drug afhankelijk is. De volgende vraag waar we antwoord op moeten hebben is of er een verslaafde stof in een sigaret zit.  Het antwoord op deze vraag is ja. De stof nicotine is de grootste reden waarom mensen verslaafd raken aan het roken.  Nicotine lijkt qua samenstelling heel erg op een stof die al aanwezig is in ons lichaam. Doordat eenzelfde stof al aanwezig is in het lichaam raken onze hersenen er snel gewend aan en nemen ze nicotine ook makkelijker op. Dit is niet het enige wat het zo erg verslavend maakt. Nicotine gaat ook nog is heel erg snel door je lichaam, de stof gaat namelijk binnen 7 seconden van je lippen naar je hersenen.  Doordat nicotine heel erg snel opgenomen wordt in ons lichaam raken we er aan gewend en voor je echt beseft, ga je al veel meer roken. Heel erg gevaarlijk dus.

Ziektes door roken

Iedereen weet wel dat roken risico’s heeft voor je gezondheid. Hoe langer je rookt hoe erger de gevolgen kunnen zijn. Maar wat zijn de gevolgen qua ziektes precies? Er is onlangs een onderzoek gedaan hoeveel mensen jaarlijks kanker krijgen puur door het roken. Uit dit onderzoek is dan ook gekomen dat jaarlijks zo’n 19.000 mensen kanker krijgen als gevolg van roken. Dat komt neer op bijna 1 op de 5 mensen van alle kanker gevallen in Nederland. Roken veroorzaakt namelijk verschillende soorten kanker. Dit komt omdat de kankerverwekkende stoffen uit het roken uitgenomen worden in je bloed en daardoor over je hele lichaam terecht komen. Je kan dus echt kanker krijgen van het roken. Je zal het misschien niet denken, maar je kan nog meer ziektes krijgen door het roken. Roken heeft namelijk nog meer impact op je lichaam. Je loopt namelijk ook het risico op hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, schade aan bloedvaten, pijn op je borst, hartaanvallen en beroertes. Nee dit is nog niet alles, je kan ook nog longziektes en oogziektes krijgen.

Stoppen met roken

Het is niet alleen slim om te stoppen met roken door risico’s die je loopt met betrekking op je gezondheid, maar roken is natuurlijk niet gratis. De prijzen van sigaretten gaan jaarlijks flink omhoog. Naast dat het je lichaam pijn doet voelt je portemonnee ook erg pijn. Een pakje sigaretten wordt gemiddeld voor zo’n €7,50 per pakje. Het is daarom ook erg verleidelijk om te kijken hoeveel je kan besparen als je stopt met roken. Bereken hier hoeveel geld jij bespaart als je stopt met roken.