Berekenen.nl
Geplaatst op 7 oktober

Hoeveel geld bespaar je wanneer je stopt met roken?

Roken kost veel geld. Daarnaast worden de sigarettenprijzen regelmatig verhoogd. Stoppen met roken kan je veel geld besparen. Voor veel stoppers is dit een extra motiverende factor om te gaan stoppen. Hoeveel kun je besparen door te stoppen met roken? En hoeveel kost het om een ​​tool of stopmethode te gebruiken?

Sigaretten waren in 2019 goedkoper

Accijns op sigaretten zijn per 1 april 2020 verhoogd. Daardoor steeg de prijs van een pakje sigaretten met één euro. In januari van dat jaar ging de prijs van een pakje sigaretten al met 14 cent omhoog en in 2021 zette de prijsverhoging door als gevolg van de afspraken uit het landelijk preventie akkoord. We kunnen er dus bijna vanuit gaan dat elk jaar de pakje sigaretten duurder worden.

Bijhouden hoeveel je bespaart

Je kunt eenvoudig bijhouden hoeveel je bespaart als je stopt met roken. Dit kan de motivatie om te stoppen met roken vergroten. Je kunt jouw spaargeld controleren, bijvoorbeeld wanneer je stopt met roken, door een lijst te maken, maar ook door verschillende toepassingen te gebruiken. Bijvoorbeeld de KWIT-applicatie, waar je je stopdatum markeert en de applicatie berekent hoeveel je hebt bespaard na het stoppen met roken.

Stoppen met roken vergoeding via de zorgverzekeraar

Kost het niet veel geld om te stoppen met roken? Reguliere stoppen met roken programma's worden vanaf 2020 grotendeels volledig vergoed vanuit de basisverzekering, zonder eigen risico. Bewezen hulp, zoals medicijnen of nicotinevervangers, kan eenmaal per jaar volledig worden vergoed, samen met training. Stoppen met roken hoeft geen geld te kosten!

Als u een methode gebruikt die niet (volledig) wordt vergoed door het ziekenfonds, zoals lasertherapie of hypnotherapie, kunt u snel geld verdienen door te stoppen met roken. Als je een pakje per dag rookt, kun je het in een maand doen! U bespaart op de lange termijn ook veel geld door een alternatieve methode te gebruiken.

Hoe bereken ik wat ik kan besparen?

Zoek zelf uit wat je kunt besparen door te stoppen met roken. Je kan dit namelijk eenvoudig online berekenen met de tool die wij hiervoor hebben ontwikkeld. Je vult in hoeveel sigaretten je per dag rookt, hoeveel er in een pakje zitten en wat de prijs van het pakje is. Door dit allemaal in te vullen, krijg je een indicatie hoeveel je per jaar uitgeeft aan sigaretten en wat je dus per jaar kunt besparen als je stopt.