Berekenen.nl
Geplaatst op 13 mei

De kosten die rokers hebben

Het percentage aan rokers in Nederland is de laatste jaren licht gedaald. Ondanks dat er vele nadelen zitten aan het roken van een sigaret, zijn er nog steeds mensen die hun sigaret niet kunnen weerstaan.

Rokers

Er is nog steeds een deel van de Nederlanders dat regelmatig rookt. Een vijfde deel van de bevolking steekt dagelijks een sigaret op. Je wordt al een roker genoemd als je aangeeft dat je wel eens een sigaret rookt. De laatste jaren is er een daling te zien in het aantal rokers. Wat opvalt, is dat het percentage van de mannen sneller is gedaald dan dat van de vrouwen. Ondanks deze dalingen is er te zien dat er nog steeds meer mannen roken dan vrouwen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, om er achter te komen welke groep de meeste rokers bevat. Er is duidelijk te zien dat de hogere opgeleide mensen minder rokers bevat dan de groep die gemiddeld wat lager opgeleid is. Naar mate de personen ouder worden is er te zien dat het percentage rokers afneemt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met gezondheidsredenen.

Nadelen

Er zitten vele nadelen aan het roken van sigaretten of andere tabak soorten. De nadelen kunnen op korte termijn al zichtbaar zijn, op lange termijn zijn er nog meer nadelen die je zou kunnen merken op het moment dat je rookt. De niet-rokers irriteren zich vaak aan de stank en de rommel die de rokers achterlaten. De beginnende rokers kunnen als snel last krijgen van klachten door het roken. Het eerste zullen de starters merken dat hun conditie verslechterd. Daarnaast kunnen de rokers verwachten dat hun tanden, maar ook hun vingers verkleuren. Verder zullen de rokers last krijgen van een slechte adem. Op lange termijn is het mogelijk dat de rokers een grotere risicogroep vormen dan niet rokers. De kans op verschillende ziektes worden verhoogd als je al jaren een sigaret opsteekt.

De kosten van roken

Naast alle boven genoemde nadelen van het roken, is de grootse nadeel misschien wel de kosten die veroorzaakt worden door te roken. Om te beginnen bij de kosten voor de roker zelf. De tabak wordt steeds duurder gemaakt, om er voor te zorgen dat de mensen minder snel een pakje sigaretten zullen kopen. Het is dus niet goed voor je eigen portemonnee. Via deze tool kun je berekenen hoeveel je per jaar kunt uitsparen op het moment dat je je verslaving aan de kant zet. Naast het feit dat je zelf een hoop geld kwijt bent aan het roken, kost het de zorg ook geld. 2,8% van de totale zorgkosten wordt besteedt als gevolg van roken. Hierbij moet je denken aan de ziektegevallen van hart- en vaatziekten, diabetes. Door te stoppen met roken kun je dus een hoop geld besparen zowel voor jezelf als voor de overheid. Het is beter voor je gezondheid en voor de mensen om je heen. Dus wat houd je nog tegen? Bereken wat je kan overhouden aan het eind van het jaar als je je geld aan de kant legt in plaats van uitgeeft aan de sigaretten.