Berekenen.nl
Geplaatst op 11 augustus

Vergeet nanometers: we meten inmiddels in Ångström

Al tientallen jaren geleden bereikten we meetkundige waarden die met het blote ook niet meer zichtbaar waren.Toch heeft de ontwikkeling in de tussentijd niet stilgestaan.

Inmiddels is het niet meer voldoende om te meten in nanometers, ook al gaat het om minuscule deeltjes die we zonder hulpmiddelen onmogelijk zichtbaar kunnen maken.
Universiteiten en onderzoekscentra overal ter wereld maken inmiddels gebruik van de Ångström. Het is de benaming van een kleinere meetkundige eenheid, vernoemd naar de uitvinger daarvan.

Belangrijk voor de halfgeleiderindustrie

In ons dagelijks leven hebben we weinig te maken met nanometers, laat staan met Ångström. Het is voor veel mensen een abstract begrip. Het is leuk om een meter om te zetten naar Ångström of andersom, maar in de praktijk hebben ze er niet veel mee van doen.

Dat is anders voor onderzoekers in de halfgeleiderindustrie. Zij werken er dagelijks mee, bijvoorbeeld als ze steeds kleinere cros-technologie ontwikkelen. Ze werken aan technologie die de komende tien jaar dienst moet doen, waardoor het belangrijk is om informatie op een zo klein mogelijke fysieke ruimte op te slaan.

Ångström naar meter

Werk je met Ångström en wil je die omrekenen naar meters of ben je gewoon benieuwd met welke kleine hoeveelheden we te maken hebben? Wij maken het je makkelijk, bijvoorbeeld om uit te rekenen dan 20 Ångström gelijk staat aan 0,000000002 meter. Het is wat dat betreft een onwerkelijk kleine waarde, die we net als de nanometer totaal niet zichtbaar kunnen maken voor het blote oog.