Berekenen.nl
Geplaatst op 31 januari

SuperGPS: Navigatie met precisie tot op de decimeter in Nederland

SuperGPS: Navigatie met precisie tot op de decimeter in Nederland

Onderzoekers van de TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam en VSL hebben het SuperGPS-project ontwikkeld, een alternatief plaatsbepalingssysteem dat robuuster en nauwkeuriger is dan GPS. Het systeem is geïmplementeerd in een mobiel netwerk en heeft een nauwkeurigheid van 1 decimeter behaald. Dit is vooral belangrijk in bebouwd gebied waar GPS onnauwkeurig kan zijn. De SuperGPS-technologie is van cruciaal belang voor verschillende toepassingen, zoals automatisch rijdende voertuigen, quantum communicatie en de volgende generatie mobiele netwerken. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Voordelen van SuperGPS ten opzichte van GPS

SuperGPS biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van GPS, met name in situaties waarin GPS-beperkingen de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van plaatsbepaling in gevaar brengen. In bebouwde gebieden kunnen radiosignalen zwakker worden of geblokkeerd door hoge gebouwen, wat resulteert in verminderde signaalontvangst en onnauwkeurige locatiegegevens.

Dit is waar de robuustheid van SuperGPS naar voren komt. In plaats van afhankelijk te zijn van satellieten zoals GPS, maakt SuperGPS gebruik van een mobiel netwerk om nauwkeurige plaats- en tijdinformatie te bieden. Dankzij slimme innovaties, zoals het aansluiten van een atoomklok op het mobiele netwerk en het gebruik van radiosignalen met een grotere bandbreedte, is SuperGPS in staat om een verbeterde nauwkeurigheid te leveren, vergelijkbaar met GPS, maar dan robuuster.

Een ander voordeel van SuperGPS is dat het niet alleen nauwkeurige plaats- en tijdinformatie biedt, maar ook connectiviteit vergelijkbaar met mobiele en Wi-Fi netwerken. Dit opent mogelijkheden voor nieuwe innovaties en diensten waarbij locatie een belangrijke rol speelt.

Robuustheid en nauwkeurigheid

Hieronder zijn enkele van de belangrijkste voordelen van SuperGPS ten opzichte van GPS:

Kenmerken SuperGPS GPS
Robuustheid Maakt gebruik van een mobiel netwerk, waardoor het minder afhankelijk is van zwakke of geblokkeerde radiosignalen in bebouwde gebieden Volledig afhankelijk van satellietontvangst, wat kan leiden tot verminderde signaalsterkte en onnauwkeurige gegevens in stedelijke omgevingen
Nauwkeurigheid Biedt een vergelijkbare nauwkeurigheid als GPS met behulp van slimme innovaties in het mobiele netwerk Kan de nauwkeurigheid verminderen in omgevingen waar radiosignalen verzwakt of geblokkeerd worden

Deze voordelen maken SuperGPS een aantrekkelijke keuze voor toepassingen waarbij nauwkeurige plaatsbepaling essentieel is, zoals automatisch rijdende voertuigen, precisielandbouw, logistiek en veiligheidsdiensten.

Toepassingen van SuperGPS

De SuperGPS-technologie biedt talloze toepassingsmogelijkheden binnen uiteenlopende sectoren. Een van de belangrijkste toepassingen is voor automatisch rijdende voertuigen. Deze technologie maakt gebruik van nauwkeurige plaatsbepaling, wat van cruciaal belang is voor de veiligheid en efficiëntie van zelfrijdende auto's. Met de SuperGPS-functionaliteit kunnen automatische voertuigen hun positie met grote precisie bepalen, waardoor ze objecten en andere voertuigen nauwkeurig kunnen detecteren en vermijden.

Naast automatisch rijdende voertuigen heeft SuperGPS ook toepassingen op het gebied van quantum communicatie. Dit opkomende vakgebied maakt gebruik van superieure encryptie- en beveiligingsmethoden. Met behulp van SuperGPS kunnen kwantumcommunicatienetwerken hun locatie met grote precisie bepalen, wat van essentieel belang is voor optimale beveiliging en gegevensbescherming.

Verder draagt SuperGPS bij aan de ontwikkeling van de volgende generatie mobiele netwerken. Naast het bieden van nauwkeurige plaats- en tijdinformatie, biedt SuperGPS ook connectiviteit vergelijkbaar met mobiele en Wi-Fi netwerken. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor innovaties en diensten waarbij locatie een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan slimme stedelijke planning, logistiek en navigatiesystemen die gebruik maken van de nauwkeurige en betrouwbare SuperGPS-technologie.