Berekenen.nl
Geplaatst op 30 mei

Intel werkt aan eerste 10 nanometer processors-chips

Intel staat bekend als een van de grootste en meest vooruitstrevende fabrikant van processor-chips. Het bedrijf werkt hard aan de ontwikkeling van chips die niet groter zijn dan 10 nanometer. Dat is bijna 30 procent kleiner dan het huidige gebruikelijke formaat, van 14 nanometer.

Het zijn afmetingen die nauwelijks voor te stellen zijn, bijvoorbeeld door ze uit te drukken in het aantal Voet of centimeter. Een chip van 14 nanometer heeft een grootte van 0,00000004593120 Voet. Dat betekent andersom dat een Voet gelijk staat aan 304.800.000 nanometer. Dat zijn in het oude formaat maar liefst bijna 22 miljoen chips. En met het nieuwe formaat zijn dat zelfs 30,5 miljoen chips.

Bijna 30 procent kleiner

Intel zegt aan het eind van het jaar de kleinere chips te kunnen maken. Die zijn bijna 30 procent kleiner dan het huidige model, waarmee er weer enorme winst geboekt wordt. De huidige chips met een grootte van 14 nanometer worden sinds 2014 gebruikt. Volgens het bedrijf zijn ze aan een upgrade toe, zonder dat de prestaties hieronder hoeven te leiden. Het laat zien dat computertechnologie zich nog altijd razendsnel ontwikkelt, om daar ook in de kleinste apparaten op een krachtige manier gebruik van te maken.

Conversie: voet naar nanometer

Een conversie maken en daarvoor op zoek naar een handige tool? Gebruik onze rekentool voor de conversie van voet naar nanometer en andersom. Het is de makkelijkste manier om het aantal nanometer in Voet uit te drukken en andersom.  Een vlotte berekening met de juiste getallen en waarden, zonder dat je daar zelf kritisch naar hoeft te kijken. Wij zorgen voor de berekening die netjes klopt, zodat jij weet hoeveel Voet het is als het gaat om een paar nanometer en wat de verhouding andersom is.