Berekenen.nl
Geplaatst op 4 januari

Hoe houden we ons huis warm in de winter?

De koudste tijd van het jaar is weer aangebroken, de winter. De winter staat bekend om sneeuw en ijs maar ook voor de lage buiten tempratuur. Vaak vinden mensen de buiten tempratuur niet zo belangrijk zolang het binnen maar lekker warm is. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat het warm is in huis zonder dat de gas of elektriciteitsrekening enorm is?

Goede isolatie is het halve werk

Niets is zo bepalend van het krijgen en het behouden van een goede tempratuur in huis dan isolatie. Je kan de verwarming wel op de hoogste stand hebben staan maar als alle warme lucht direct door de muren naar buiten gaat schiet je weinig op. Zeker als je in een wat ouder huis woont is het belangrijk dat je in goede isolatie investeert. Dit komt omdat isolatie een groot verschil kan maken. Niet alleen qua temperatuur maar ook de energiekosten nemen hierdoor af. Bereken hier wat jij kan besparen op je energiekosten.

De thermostaat niet zo ver terug zetten

Hoe verleidelijk het op sommige dagen ook is, de verwarming de hele nacht vol open laten staan is slecht voor het milieu maar ook voor je eigen portemonnee. Toch is het in de meeste gevallen beter om de verwarming een paar graden terug te draaien dan deze helemaal uit te zetten. Zo voorkom je dat leidingen bevriezen of dat het tot de middag duurt voor het huis weer op een lekkere temperatuur is. Milieu Centraal adviseert mensen daarom om de thermostaat terug te zetten tot 15 graden bij verwarming door radiatoren. En bij vloerverwarming is het beter om 17 tot 18 graden aan te houden, omdat het opwarmen hiervan langer duurt.

Is je huidige radiator wel geschikt voor deze ruimte?

Het is ook belangrijk dat je een radiator hebt die bij de grote van de kamer past. Zo is het niet handig om bijvoorbeeld een hele kleine radiator in je woonkamer te doen. Je kunt dit eenvoudig hier berekenen met onze tool.  Het kan ook zijn dat je radiator kapot is of dat hij niet voldoende werkt. Soms is het lastig om er achter te komen of hij daadwerkelijk kapot is. Je kan dit berekenen. Die doe je doormiddel van het vermogen van je huidige radiator te berekenen. Je kan dat ook doen met een van onze tools. Bereken hier het vermogen van je radiator.

Plak folie op je radiatoren

Een andere goedkope manier om de warmte binnenhuis te houden is radiatorfolie. De zilveren folie plaats je achter de radiator waardoor het de muur isoleert en ervoor zorgt dat de warmte die anders door de muur naar buiten verdwijnt, terug de ruimte in wordt gekaatst. Groot voordeel van radiatorfolie is dat een rol maar een paar euro kost in de bouwmarkt. Bij woningen die gebouwd zijn na 1990 heeft radiatorfolie weinig effect, omdat deze muren doorgaans beter geïsoleerd zijn.

Steek kaarsen aan

Het klinkt gek maar kaarsjes geven ook warmte af. Het is geenszins een vervanging van een cv-ketel, maar alle beetjes helpen zeggen we altijd. Kaarsjes kunnen echt effect hebben op een kleine ruimte.