Berekenen.nl
Geplaatst op 19 november

Het verschil tussen metabolische leeftijd en kalenderleeftijd

We kennen allemaal onze leeftijd, iedere 365 dagen worden we er weer aan herinnerd dat er een jaarje bij geplust kan worden. Maar naast onze zogenaamde 'kalenderleeftijd', heeft ons lichaam ook een eigen verjaringsproces. Dat noemen we de metabolische leeftijd. Het is de kunst om je metabolische leeftijd zo dicht of onder je kalenderleeftijd te hebben, want zo heb je zo min mogelijk kans op lichamelijke klachten. In deze blog leggen wij je alles uit over je metabolische leeftijd.

Wat is je metabolische leeftijd precies?

De metabolische leeftijd is direct te koppelen aan je gezondheid. Het is een soort aanduiding voor bijvoorbeeld spierslijtage, organen, je eerste grijze haren en noem zo maar op. Het liefste is je metabolische leeftijd gelijk of onder je kalenderleeftijd, maar het kan ook zijn dat je metabolische leeftijd boven je kalenderleeftijd zit. Als dat het geval is brengt dat risico’s met ze mee. Dit komt omdat je metabolische leeftijd aangeeft hoe je er lichamelijk voorstaat. Je metabolische leeftijd is echter wel persoonlijk en afhankelijk van je rustmetabolisme. De belangrijkste factoren die invloed hebben op je metabolische leeftijd: 

• Je leeftijd
• Je geslacht
• Erfelijke factoren
• Ziekte, medicijnen en mentale gezondheid
• Je spierweefsel


Metabolische leeftijd berekenen?

Nu je weet hoe je metabolische leeftijd wordt bepaald wil je vast weten hoe je het kunt berekenen. Daar zijn verschillende manieren voor. Veel mensen gebruiken de Tanita weegschaal. Deze weegschaal kan een lichaamsanalyse doen en een schatting maken van het spier en vetpercentage van jouw lichaam. Echter heeft berekenen.nl een tool gemaakt waardoor je eenvoudig je metabolische leeftijd kunt berekenen.

Rustmetabolisme

Zoals je weet hangt je metabolische leeftijd van verschillende factoren af. Eén daarvan is je rustmetabolisme. Maar wat is je rustmetabolisme precies? Je rustmetabolisme is het aantal calorieën die je verbrand wanneer je rust. Je verbrandt dus ook nog calorieën als je slaapt. Dit komt doordat je lichaam nog steeds actief is wanneer je lekker ligt te slapen, zoals je hart, die klopt gewoon door en het ademhalen gaat ook gewoon door (gelukkig maar). Je kunt je rustmetabolisme ongeveer uitrekenen door de standaard caloriebehoefte. Voor mannen en vrouwen geldt 70% van het standaard caloriebehoefte. Dit zijn standaard berekeningen en niet persoonlijk. Wil je nou weten wat jou caloriebehoefte is? Bereken het hier!


Problemen met gezondheid

Wanneer je metabolische leeftijd uit de pas loopt ten opzichte van je kalenderleeftijd, zul je eerder te maken krijgen met zware fysieke klachen. Denk hierbij aan nierfalen, longproblemen, hart- en vaakziekten. Een gezonde levensstijl is dus van belang. Een goede maatstaaf om te kijken hoe gezond  jouw levensstijl is, is het BMI. Jouw BMI berekenen doe je hier. 


Pensioen

Je hele leven studeren & werken zonder te kunnen genieten van je welverdiende pensioen, dat klinkt niet bepaalt als een natte droom. Het is daarom van belang om goed met je gezondheid om te gaan, om na je werkzame leven nog maximaal te kunnen genieten van je pensioen. Bereken hier je pensioen leeftijd, dan kun je daar rekening mee houden!

Tips om een gezonde metabolische leeftijd te halen

• Eet gevarieerd
• Ga meer bewegen
• Probeer fitness
• Combineer ongezond eten met gezond eten

Hierdoor wordt je metabolische leeftijd niet alleen beter, maar ga je beter presteren op je werk en voel je je ook fitter. Dit heeft alleen maar positieve effecten op je leven. Aan de slag dus!