Berekenen.nl
Geplaatst op 7 april

Waar moet je opletten bij een woonverzekering?

Heb jij net een huis gekocht of heb je al een tijdje je eigenhuis dat je volledig naar je eigen smaak hebt ingericht? Een ding is zeker, je wilt de beste woonverzekering. In dit artikel vertellen we wat een woonverzekering precies is en waar je goed op moet letten tijdens het kiezen en het vergelijken

Wat is een woonverzekering?

Er zijn verschillende soorten die onder een woonverzekering vallen. Zo heb je de opstalverzekering die alleen de schade aan het huis en alles wat daaraan vast zit dekt. De inboedelverzekering is de verzekering voor roerende zaken zin je woning zoals meubels en kleding. En als laatste heb je nog de aansprakelijkheidsverzekering, deze verzekert onbedoeld nadeel dat jij of je gezinslid toebrengt aan een ander. Als we kijken naar de verschillende verzekeraars zien we dat ze vaak alle drie de verzekeringen aanbieden, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon apart afsluiten. Zo heb je meestal geen opstalverzekering nodig als je in een huurhuis woont. Als je in een koophuis woont is dat natuurlijk  wel anders. Dan is het voordeliger om voor een combinatieverzekering kiest. Dat is een pakket met verschillende verzekeringen tegen een goedkopere prijs, dit is niet het enige voordeel. Verzekeraars kunnen dan ook niet naar elkaar wijzen als er schade is.

Hoe keren de verzekeraars uit?

Je kan natuurlijk niet overal voor aankloppen bij je verzekeraar, een van de grote factoren die bepalen waarvoor je de verzekeraar kan aanspreken is afhankelijk van welk pakket je hebt. Voor de inboedel en opstalverzekering zijn er twee soorten dekkingen. Je kan kiezen voor extra uitgebreid, dan betaalt de verzekeraar uit in situaties- zoals vermeld in de polis. Het gaat dan onder andere om brand- en blusschade of schade door storm of een eventuele inbraak. Laat je nou zelf iets vallen wat daardoor kapot gaat moet je zelf deze kosten betalen, je kunt ze dus niet reclameren bij je verzekeraar. Heb je nou een allrisk verzekering? Dan is het anders. Die is wel iets duurder maar biedt wel zekerheid bij zelf veroorzaakte schade, zolang die per ongeluk ontstaat. Zoals we eerder hebben beschreven hoeven huurders niet alle pakketten te hebben. Huurders hoeven dan bijvoorbeeld ook geen opstalverzekering af te sluiten, dit doet de verhuurder namelijk al. Maar als je de waarde van jouw huurwoning verhoogt door bijvoorbeeld een nieuwe badkamer te kopen is het wel verstandig om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten bij je inboedelverzekering.

Let op de regels van je verzekeraar

Sommige verzekeraars hebben hun eigen regels.  Het is daarom erg belangrijk om deze eerst door te nemen voordat je een keuze gaat maken rondom een woonverzekering. Zo accepteren niet alle verzekeraars huizen met rieten daken, zonnepanelen die niet altijd onder de dekking van een opstal of inboedelverzekering vallen. Het klinkt misschien gek maar ook een buurt waarin je woont heeft invloed op de premie die je maandelijks moet betalen. Zo zijn er nog veel meer verschillende regels en eisen die verzekeraars stellen waar je, je echt even goed in moet verdiepen voordat je een keuze maakt.