Berekenen.nl
Geplaatst op 19 maart

Hoe werkt loonheffing precies?

Veel mensen weten niet hoe loonheffing precies werkt wanneer ze meer dan een werkgevers hebben. Waar blijft je loon of bestaat jouw inkomen uit pensioen en AOW. Daarom schrijven wij deze blog om jou alles stap voor stap uit te leggen.

Wat is loonheffing en loonheffingskorting?

Iedereen in Nederland heeft recht op loonheffingskorting. Loonheffing is het bedrag dat je aan belasting betaalt over je loon en wordt ingehouden van je bruto salaris. Van dat geld kan de overheid dingen gaan regelen zoals nieuwe wegen financieren of geld investeren in beter onderwijs. Het woord loonheffingskorting zegt het eigenlijk al, je krijgt korting op de loonheffing, Dat betekent dat je minder belasting over je loon betaald, waardoor je netto meer op je bankrekening krijgt. Er is wel een regel rondom loonheffingskorting, je mag dit namelijk maar toepassing op een inkomen. Daarom adviseren boekhouders ook vaak dat je het doet bij de werkgever doet waarbij je de meesten uren maakt.

Hoeveel loonheffingskorting krijg je precies?

De loonheffing en loonheffingskorting worden automatisch berekend, je kan hier namelijk niet mee sjoemelen zoals veel boekhouders dat noemen. Wil jij toch graag weten hoe je nou je loonheffingskorting kan berekenen? Dat kan, bereken hier je loonheffingskorting.

Wanneer moet ik wel of niet loonheffingskorting toepassen

Heb je maar een inkomen? Pas dan loonheffingskorting toe om elke maand meer netto loon of meer uitkering te krijgen. Als je deze korting namelijk niet toepast, krijg dan in een keer terug na je belastingaangifte. Heb je wel meer dan een werkgever? Dan kan je zelf kiezen op welk inkomen je de loonheffingskorting toepast. Veel mensen adviseren je wel om je loonheffingskorting toe te passen op je inkomen waarbij je het meeste verdiend of de meeste uren maakt. Vaak zal dit de zelfde werkgever zijn. Let wel op: de belastingdienst houdt alleen rekening met je verzamelinkomen. Het kan dus best zijn dat je als alle inkomens bij elkaar optelt een deel van het verzamelinkomen in een hogere belastingschijf valt. Dan betaal je te weinig belasting en moet je waarschijnlijk geld terugbetalen aan de Belastingdienst.

Hoeveel belasting kan ik terugvragen?

Als je werkt, worden er op je inkomen automatisch belasting en sociale premies ingehouden. Dit heet loonbelasting. Scholieren betalen vaak meer loonbelasting dan uiteindelijke hoeft. Bij de berekening gaat de Belastingdienst er namelijk vanuit dat je het hele jaar werkt. Dit is meestal niet zo en daardoor kun je vaak geld terugkrijgen. Aan het eind van het jaar, als je precies weet hoeveel je dat hele jaar hebt gewerkt, kun je bij de belastingdienst berekenen hoeveel je in totaal aan belasting had moeten betalen. Heb je meer betaald dan nodig was? Geen stress, je krijgt dit geld dan gewoon netjes terug van de belastingdienst. Het is daarom ook zo belangrijk dat je al je loonstroken en jaar opgaven allemaal in een map doet en dat je administratie goed op orde is. Hierdoor zul je fouten voorkomen en zal je ook niet meer belasting hoeven te betalen dan nodig is.