Berekenen.nl
Geplaatst op 27 november

Modaal en gemiddeld inkomen in Nederland.

Een ding wat Nederlanders graag doen is het vergelijken van ons inkomen. Zo is het natuurlijk heel interessant om te weten wat het gemiddelde inkomen is. En het uitvinden als je boven of onder het gemiddelde inkomen zit is natuurlijk nog interessanter.


Modaal inkomen

De kans is erg groot dat je naam Jan Modaal wel is voorbij hebt horen komen. Jan Modaal is een fictief persoon waar de gemiddelde Nederlander mee wordt bedoeld. Dus als je het zelfde inkomen hebt als Jan Modaal, ben je heel normaal want de meeste Nederlanders verdienen net zoveel.

Hoe hoog is het modale inkomen in 2020?

Het modaal inkomen is in 2020 €36.500 per jaar. Let wel op, dit bedrag is bruto en inclusief vakantiegeld. De gemiddelde Nederlander heeft een bruto salaris van zo’n €3.042 per maand, mits je het vakantiegeld maandelijks krijgt uitbetaald, berekenen hier jouw vakantiegeld. Als je je vakantiegeld apart betaald wordt, krijg je bruto €2.816 per maand. Bereken hier jouw bruto inkomen. Netto komt dat neer op ongeveer €2.245. In 2019 was het modale inkomen €36.000 en in 2018 was het €35.000 er heeft dus een stijging plaats gevonden. Weet jij nou niet je jaar inkomen zo uit je hoofd? Geen probleem! Bereken het hier.

Het bruto inkomen verschilt van je netto inkomen. Dit komt omdat je eerst nog premies en belastingen betaald voordat het op je rekening word bijgeschreven. Heb je nou net een nieuw contract getekend en wil je nou weten hoeveel je overhoud onderaan de streep? Bereken hier je bruto-netto verhouding.

Verschil gemiddelde en modale inkomen

Ook al lijkt het dat het modale inkomen het zelfde is als het gemiddelde inkomen maar dat is niet zo. Het modale inkomen is toch iets anders. Maar wat is het gemiddelde precies?

Het gemiddelde inkomen kan je berekenen door alle inkomens van werkende Nederlanders bij elkaar op te tellen te delen door het aantal werkende Nederlanders, hierdoor zie je wat er gemiddeld per Nederlander verdiend. Maar dit is niet goede manier om dit te berekenen, deze manier komt je misschien ook wel bekend voor van het voortgezet onderwijs. Door deze berekening te gebruiken komt het gemiddelde hoger uit dan het modale inkomen, en zou dat een verkeerd beeld geven van de gemiddelde Nederlander.

Modaal inkomen

We gaan terug naar de economie lessen van vroeger. Het woord modaal kom bij het woord modus vandaan. Er is een modus als er in een reeks getallen één cijfer het vaakst voorkomt. Kijk maar is naar dit rijtje cijfers.
1-8-2-5-3-8-9-7-1-8-8 

De modus is 8 in dit voorbeeld, dit betekent dat 8 in dit geval de modus oftewel modaal is. Dit wordt precies het zelfde gedaan bij het berekenen van het modale Nederlandse inkomen. Het berekenen van het modale inkomen is echter niet zo makkelijk. Dit komt omdat salarissen vaak specifieke getallen zijn. Omdat ze zo specifiek zijn rond het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de getallen af.


Wat is het modale inkomen in 2021

HR-diesntverlener Visma Raet is direct na het bekendmaken van de Rijksbegroting een berekening gemaakt waar bij Nederlanders met een modaal inkomen (€2.778), uitkunnen gaan van gemiddeld 45 euro meer nettosalaris per maand. Deze stijging van 2% komt door lagere belastingen en een hogere arbeidskorting, bereken hier jouw arbeidskorting. Ze zijn tijdens deze berekening wel uitgegaan van andere cijfers.