Berekenen.nl
Geplaatst op 20 september

Wel of geen loonheffing?

Veel mensen twijfelen vaak of ze loonheffing wel of niet uit moeten zetten. Het hangt dan ook af van je werk en bij hoeveel werkgevers jij aan het werk bent. Wil jij nou weten of je wel of niet loonheffing uit moet zetten? Lees dan verder.

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting is een korting die de overheid je biedt op de belasting die je moet betalen. De loonheffingskorting bestaat uit de algemene heffingskorting voor alle mensen die ouder zijn dan 18 jaar. Dankzij de loonheffingskorting betaal je dus eigenlijk veel minder belasting en krijg je meer loon op je bankrekening. Daar houden we toch wel allemaal van? Geef toe, minder belasting en meer loon is natuurlijk nooit verkeerd. Helemaal niet wanneer je student bent.

Loonheffingskorting bij meerdere loonheffingskorting?

Het kan natuurlijk zijn dat je zowel als student als werkende meerdere baantjes hebt. Dat betekent dat je meerdere werkgevers  Veel mensen weten dan ook niet dat ze loonheffingskorting maar bij één werkgever kunnen toepassen. De hoogte van de korting is namelijk afhankelijk van de hoogte van je loon, uitkering of pensioen. Als je bij meerdere werkgevers korting zou ontvangen, is de kans groot dat je te veel korting ontvangt. Het is dan ook niet zo dat, dat toegestaan is. wanneer je teveel korting ontvangt moet je dit natuurlijk weer terug betalen aan de Belastingdienst. Hier krijg je dan wel een aanslag voor. Ze laten het dus we weten wanneer je teveel korting hebt ontvangen.

Bij welke werkgever moet ik loonheffingskorting toepassen?

Vaak hoor je dat je de loonheffingskorting toe moet passen bij je tweede werkgever. Echter is het slimmer om te kijken bij welke werkgever je het hoogte bruto loon krijgt en ook de meeste uren. Dat komt namelijk omdat het zo werkt bij loonheffingskorting, hoe hoger het loon, hoe meer heffingskorting je ontvangt. Het is dan veel verstandiger om je loonheffingskorting toe te passen bij de werkgever waar je het meeste gaat verdienen, ook qua uren. Je moet dan niet alleen naar het uurloon kijken, maar ook naar de uren die je bij elke werkgever gaat draaien. Dat speelt namelijk een belangrijke rol bij het toepassen van je loonheffingskorting.

Hoe moet ik mijn loonheffingskorting uitzetten?

Wanneer je een tweede baantje hebt gevonden is het verstandig om de heffingskorting te laten toepassen bij de werkgever waar je het hoogste bruto loon krijgt. Dat hebben we hier boven ook al aangegeven. Wanneer je van baan veranderen of een nieuwebaan erbij gaat doen is het belangrijk dat je de loonheffingskorting opnieuw gaat aanvragen. Wijzigt de hoogte van je loon en is het verstandiger om bij je andere werkgever de korting toe te passen? Dan kan je dit natuurlijk gewoon doorgeven aan je werkgever. Je werkgever moet er dan voor zorgen dat het aangepast wordt. het is dan wel verstandig om goed te controleren op je loonstrook of de wijzigingen echt doorgevoerd zijn. het is namelijk zonde dat je het geld anders weer allemaal terug moet betalen. Daar zit namelijk helemaal niemand op te wachten.