Berekenen.nl
Geplaatst op 25 januari

Hoe kan je geld besparen in 2021? 1/2

Wat misschien nog wel het vaakste opgezocht word op internet is hoe je geld kan besparen. Je wilt uiteindelijk nog meer geld terug krijgen van de belasting terwijl je minder hoeft te betalen. Het loont om te kijken of jij recht hebt op belasting aftrek. Welke aftrekposten zijn er en hoe kan jij ze optimaal inzetten?

Aftrekposten, welke aftrekposten zijn er?

Als je als particulier belastingaangifte voor de inkomstenbelasting doet, krijg je te maken met verschillende aftrekposten die je kunt toepassen waardoor je uiteindelijk geld zult besparen op de inkomensbelasting. De hypotheekrenteaftrek staat meestal al van tevoeren ingevuld op je aangifte. Maar je kunt ook nog zelf andere aftrekposten toepassen zoals persoonsgebonden aftrek, lijfrente en reiskosten voor openbaar vervoer. De lijst is misschien wel lang maar wij weten zeker dat dit van invloed kan zijn als jij je aangifte gaat doen.

Persoonsgebonden aftrek

Wanneer je kosten hebt gemaakt voor bijvoorbeeld zorg, studie of giften heb je misschien recht op gebonden aftrek. Je kan op de website van de Belastingdienst precies een overzicht vinden van alle aftrekposten en de regels voor aftrek.

Studiekosten

Volg je een studie en heb je recht op studiefinanciering of een studentenreisproduct? Dan mag je studiekosten aftrekken van de belasting. Bijvoorbeeld je collegegeld of studiematerialen. Je mag zaken zoals een laptop of een aflossing van je studieschuld helaas niet aftrekken.


Giften

Het kan natuurlijk ook zijn dat je een gift hebt geschonken aan een goed doel.. Je mag dit bedrag in sommige gevallen aftrekken van de belasting. Een gift is pas een gift als je daar niks voor terugkrijgt. Een chocolade sleutel van een goed doel is namelijk geen gift. Dit komt omdat je eigenlijk geld geeft en jij krijgt daar een chocolade sleutel voor terug. Daarnaast gelden er verschillende regels voor eenmalige en periodieke giften. Let wel op wanneer je  geld aan een goed doel doneert, dan moet je het bedrag minimaal 1% van je verzamelinkomen zijn, met een minimum van 60 euro. Wanneer je periodiek, bijvoorbeeld elke maand, aan een goed doneert, mag je dit hele bedrag volledig aftrekken van de belasting. Je moet de gift dan wel minimaal 1 keer per jaar overmaken gedurende een periode van 5 jaar. Ook moet je de gift officieel vastleggen bij de notaris waar natuurlijk ook kosten aan verbonden zitten.

Hypotheekrenteaftrek

Heb je een koopwoning? Dan mag je een percentage van de rente op je hypotheek aftrekken van de belasting. Voordat je hypotheekrente aftrek van je belastbaar inkomen moet je eerst het eigenwoningforfait bij je inkomen optellen. Dit is een percentage afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning. Voor een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.100.000 euro is dit percentage in 2021 0,5%

Reiskosten openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer naar je werk maar krijg je geen vergoeding van je werkgever? Dan mag je de reiskosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Voorwaarde is wel dat je reis langer is dan 10km, minimaal l40 dagen per jaar naar je werk reist en je in het bezit bent van een openbaar vervoers- of reisverklaring.