Berekenen.nl
Geplaatst op 24 februari

Hoe bereid je je belastingaangifte voor

Voor veel mensen zal dit ingewikkeld zijn, daarom is het van belang dat je er even goed voor gaat zitten voor dat je gaat beginnen aan je aangifte. Omdat het voor mensen ingewikkeld kan zijn leggen wij je stap voor stap uit hoe jij zonder zorgen je belastingaangifte kan invullen.

Moet ik wel of geen aangifte doen?

De meesten mensen ontvangen in het begin van het nieuwe jaar een brief van de Belastingdienst met daarin het verzoek om belastingaangifte te doen. Het kan ook zo zijn dat je geen brief krijgt, maar denk jij wel dat je belasting moet betalen of dat je geld terugkrijgt? Dan kan je zelf om een formulier vragen. Soms hoef je ook helemaal geen aangifte te doen. Dat is het geval als je minder dan €46 moet bijbetalen of als je minder dan €15 terugkrijgt. Hiervoor kun je een proefberekening maken.

Hoe kan ik allemaal aangifte doen?

Er zijn veel verschillende manieren om aangifte te doen. Hiervoor is gekozen om toch iedereen de mogelijkheid te geven om op een goede manier aangifte te doen. Je kunt namelijk aangifte doen via de website van de Belastingdienst, maar het kan ook nog met een ouderwets papieren formulier. Als je graag een formulier aan wilt vragen moet je wel bellen met de belastingtelefoon. Het is ook mogelijk om je aangifte te doen via een app, alleen dat werkt niet optimaal. Je kan namelijk geen dingen veranderen.

Laat geen heffingskortingen, aftrekposten of toeslagen liggen

Iedereen heeft er wel eens van gehoord van de regelingen die er allemaal zijn die in voordeel kunnen werken tijdens je belastingaangifte. Heb jij afgelopen jaar een woning gekocht waardoor jij nu een hypotheekschuld hebt? Kijk dan even goed als je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Of heb je een fiscaal partnerschap? Dan zijn er ook aftrekposten die je kunt verdelen tussen jou en je partner waardoor je minder belasting hoef te betalen. Want een ding is zeker, niemand vind het leuk om belasting te betalen. Misschien heb je ook wel kinderen waardoor jij en je partner minder werken. Dan heb je misschien wel recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Als je dan toch bezig bent met alles na te kijken. Bekijk dan ook eens of je recht heb op toeslagen. Dit hangt namelijk af van het inkomen wat jij opgeeft op je aangifte. Het zou namelijk mooi meegenomen zijn als je in aanmerking komt voor een eventuele toeslag.

Het invullen van je aangifte

Het is ook handig om je aangifte van vorig jaar erbij te pakken als voorbeeld. Je kunt deze vinden in Mijn belastingdienst en uitprinten. Je aangifte van vorig jaar is meestal een goede indicatie van hoe de aangifte er dit jaar uit moet zien. Ook is het een handige leidraad voor de nieuwe aangifte. Zeker als er in een jaar niet veel is veranderd in je situatie. Nu we bijna een jaar met het corona-virus aan het worstelen zijn is de kans wel groot dat er wat veranderd is. Als je bezig gaat met je aangifte van dit jaar is het ook even belangrijk om alles te controleren. Heel veel gegevens worden vooraf ingevuld maar dat het is niet altijd gezegd dat die ook daadwerkelijk kloppen. Daarom is het erg belangrijk om toch even een dubbel check te doen!