Berekenen.nl
Geplaatst op 27 maart

Fit worden in quarantaine

Nederland maakt zich op voor alweer de derde week in thuisisolement. Op het internet circuleert het aan grapjes en challenges waarin mensen laten zien hoe ze met deze situatie omgaan. Veel mensen netflixen, veel mensen pakken een hobby op en veel mensen gaan sporten voor de buis. Een logisch gevolg is dat online en in de paar winkels die nog open zijn de meeste sportattributen inmiddels stijf zijn uitverkocht. Sportscholen hebben zich adaptief opgesteld door middel van live-uitzendingen en youtube video’s alsnog groepslessen en coaching bij het sporten aan het te bieden. Wil jij ook graag beginnen met sporten (en misschien wel afvallen) thuis? Door middel van de volgende berekeningen maak je je resultaat meetbaar en kun je beginnen aan je nieuwe uitdaging.

BMI berekenen

Voordat je begint aan dit nieuwe avontuur of zelfs waneer je al even bezig bent, is het handig om je BMI te berekenen. BMI is een afkorting voor Body Mass Index, ook wel de quetelet-index genoemd (QI). Je BMI wordt berekend met een formule die bestaat uit het delen van je gewicht in kilogram door je lengte in meters in het kwadraat. Hieruit komt normaal gesproken een getal tussen de 18 – 25. Binnen deze parameters spreken we over een gezond gewicht. Zit je onder de 18? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk ondergewicht en is het belangrijk om onder het toeziend oog van een gewichtsconsulent aan te komen. Zit je boven de 25? Dan heb je spreekwoordelijk overgewicht. Hierbij is het belangrijk om met behulp van een gewichtsconsulent af te vallen. Je kan hier alvast mee beginnen door gezond te eten en bijvoorbeeld thuis te gaan sporten! Je BMI of QI bereken je eenvoudig met onze online BMI-bereken-tool. BMI berekenen speciaal voor vrouwen doe je hier, voor mannen hier en voor kinderen hier.

Caloriebehoefte berekenen

Afvallen en aankomen gaat volgens hetzelfde principe. Iedereen heeft een caloriebehoefte. Deze is afhankelijk van je leefstijl, lengte, leeftijd en gewicht. Wanneer je onder deze caloriebehoefte gaat zitten door middel van gezonde voeding en/of sporten dan val je af. Ga je boven deze caloriebehoefte zitten door (te) veel te eten en weinig te bewegen dan kom je aan. Om af te vallen wordt vaak een calorierestrictie aangeraden van 200kcal. Dit houdt in dat wanneer je caloriebehoefte 2000kcal is, je 1800kcal per dag zou moeten eten om af te vallen. Wil je aankomen? Tel dan 200kcal bij je caloriebehoefte. Bereken je caloriebehoefte hier met onze online caloriebehoefte-bereken-tool.

BMR berekenen

Een andere methode om je minimaal aantal calorieën per dag te berekenen is door middel van je BMR. BMR staat voor “Basal Metabolic Rate”, ofwel je basaal metabolisme, rust metabolisme of simpelweg het minimale energieverbruik van je stofwisseling en lichaam in ruststand. Met de BMR formule bereken je dus eigenlijk het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft zonder dat je sport. Op die manier kun je dus uitrekenen wat jouw caloriebehoefte is wanneer je zou willen afvallen zonder te sporten óf wat je extra zou kunnen eten wanneer je wel sport. De BMR-berekening is niet eenvoudig. In de formule worden gegevens meegenomen als leeftijd, gewicht, lengte en geslacht. Toch je BMR berekenen? Doe dat eenvoudig en snel met onze online BMR-bereken-tool. De BMR berekenen voor vrouwen doe je hier, de BMR berekenen voor mannen doe je hier.