Berekenen.nl
Geplaatst op 2 juni

Heb ik recht op transitievergoeding?

In een van onze vorige blogs hebben we het gehad over transitievergoeding, wat is het en hoe werkt het. Nu vraag jij je vast af of je er recht op hebt. Wij leggen je het uit.

Transitievergoeding betekenis

De transitievergoeding is de ontslagvergoeding waarop je volgens de wet minimaal recht hebt als je ontslagen wordt of als je arbeidscontract niet verlengd wordt. De hoogte van deze transitievergoeding is 1/3e maandsalaris per dienstjaar. De transitievergoeding staat ook wel bekend als de ontslagvergoeding.

Transitievergoeding berekenen

Naast dat je wilt weten of je recht hebt op de transitievergoeding wil je ook graag weten op hoeveel transitievergoeding je recht hebt. Je kan dit berekenen door 1/3e van je maandsalaris te berekenen en dat keer het aantal dienstjaren te doen. Er ook nog een andere manier die je kan gebruiken om te berekenen op hoeveel transitievergoeding je recht hebt. Bij Berekenen.nl hebben wij een tool ontwikkeld waarbij je binnen enkele seconden heel eenvoudig kan berekenen op hoeveel transitievergoeding jij recht hebt. Je hoeft dan ook alleen maar je leeftijd, het aantal jaren dat je een dienstverband had en je bruto maandinkomen in te vullen. Aan de hand hiervan kunnen wij dan binnen een aantal seconden berekenen op hoeveel transitievergoeding jij recht hebt. Bereken hier je transitievergoeding.

Transitievergoeding belasting

Het is wel leuk dat je een vergoeding krijgt wanneer je contract niet verlengd wordt of wanneer je ontslagen wordt maar moet je er dan ook belasting over betalen?  Dit is een ingewikkelde vraag. Veel mensen zijn hier dan ook onzeker over omdat niemand het goed weet. Wij hebben het daarom voor je uitgezocht. Zoals we hierboven ook gezegd hebben is de transitievergoeding een ontslagvergoeding die als een bruto bedrag beschikbaar komt. Als je de transitievergoeding gebruikt van werk naar werk of eventuele scholing hoef je geen belasting te betalen. Wanneer de transitievergoeding op je bankrekening komt moet je wel over dit bedrag inkomstenbelasting betalen. Dit komt omdat de belastingdienst de transitievergoeding ziet als inkomen wat eigenlijk best logisch is. Het is namelijk ook inkomen. Je werkgever houdt dan de belasting in en betaald het netto uit. De hoogte van het belastingpercentage is dan ook afhankelijk van het totale inkomen. Doordat de transitievergoeding bovenop je inkomen komt betaal je wel een hoger belastingpercentage over de transitievergoeding.

Transitievergoeding bij ziekte

Naast dat mensen veel vragen hebben over het belasting gedeelte wat bij de transitievergoeding komt kijken hebben ze vaak ook vragen hoe het nou precies zit bij ziekte. Zoal veel mensen wel weten moet een werkgever loon doorbetalen aan een zieke werknemers. Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij het UWV. De zieke werknemers heeft dan ook recht op een transitievergoeding. Met Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen. Dit doet de overheid om te voorkomen dat werkgevers een opstapeling krijgen van hoge kosten na 2 jaar van het door betalen van het loon aan zieke werknemers. Daarnaast geeft het werkgevers ook veel zekerheid dat ze de zieke werknemers na twee jaar kunnen ontslaan.