Berekenen.nl
Geplaatst op 31 maart

Vanaf 6 april loonmaatregel voor ondernemers

De wereld is nog steeds in de ban van het coronavirus. Volgens diverse bonnen zal de beoogde datum van 6 april, waarop scholen en winkels weer open zouden gaan, verder worden verschoven. Dit houdt in dat het verzoekt tot thuisquarantaine langer wordt gehandhaafd, met alle (economische) gevolgen van dien.

Coronacrisis veroorzaakt recessie

Volgens experts zal de coronacrisis leiden tot een recessie die mogelijk zwaarder uit zal vallen dan de recessie in 2008. De recessie in 2008 veroorzaakte een enorme schade in Nederland. Banken en verzekeraars werden met miljarden overheidssteun overeind gehouden en de economie maakte niet één, maar een dubbele dip. De beurzen stortten in, de pensioenfondsen droogden op, de bouw viel stil en maar liefst honderdduizenden Nederlanders verloren hun baan. In 2008 kromp de economie met 22 miljard euro, dit was een daling van 3,5 procent. De staatsschuld nam fors toe, van 267 miljard euro in 2007 naar 457 miljard in 2014.

Loonmaatregel voor ondernemers

Om de economische schade die het coronavirus veroorzaakt op te vangen, treft de overheid maatregelen. Een daarvan is een vergoeding van 90% voor de loonkosten voor ondernemers. Ondernemers die hun omzet sterk zien dalen door de coronacrisis, kunnen vanaf 6 april hiervoor een aanvraag indienen bij de uitkeringsinstantie UWV. Wanneer deze aanvraag wordt gehonoreerd kan tot maximaal 90% van de loonkosten worden vergoed.

De NOW tegen toename werkloosheid

De Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid, afgekort de NOW, moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun baan kunnen houden. Door de coronacrisis zijn namelijk veel sectoren stilgevallen. Diegenen die helaas niet hun baan kunnen behouden komen in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering, beter bekend als de WW-uitkering. De hoogte van een ww-uitkering berekenen kan met onze online-ww-uitkering-bereken-tool.

Berekening omzet en loon

Vanaf volgende week maandag kunnen ondernemers die hun omzet zien dalen een aanvraag doen bij het UWV. De berekening van het UWV gaat als volgt. Wanneer een ondernemer zijn omzet ziet dalen met 100 procent, dan wordt 90 procent van de loonkosten door de overheid betaald. Daalt de omzet met 50% (de helft) dan wordt 45% van de loonkosten vergoed. Wanneer de aanvraag binnen is, duurt het ongeveer twee tot drie weken voordat de loonkosten worden uitbetaald. Belangrijke voorwaarde is dat ondernemers de komende drie maanden minimaal 20% omzetdaling moeten hebben en het reguliere salaris blijven doorbetalen.

Nacalculatie omzetdaling

Wanneer de coronacrisis voorbij is zal het UWV een nacalculatie doen. Dit houdt in dat het UWV gaat kijken of de aangeleverde cijfers kloppen. Wanneer de omzetdaling meevalt dan dient de ondernemer het verschil terug te betalen. Wanneer de omzetdaling zwaarder is uitgevallen dan verwacht dan volgt er een nabetaling vanuit het UWV.

Omzetverlies doorgeven

Bij de aanvraag voor het UWV dienen ondernemers hun geschatte omzetdaling door te geven. Deze berekening gaat als volgt: men deelt de totale omzet uit 2019 door vier en vergelijkt dit met de verwachtte omzet in maart, april en mei van dit jaar. Die periode kan maximaal twee maanden vooruit worden geschoven.

Tienduizenden aanvragen verwacht

Het UWV houdt er rekening mee dat tienduizenden ondernemers loonsubsidie zullen aanvragen op 6 april. De vorige keer dat dit voorkwam was de website regelmatig overbelast. Het UWV geeft aan dat er in totaal zestigduizend aanvragen per dag kunnen worden verwerkt. Ondanks de maatregelen is de verwachting dat behoorlijk wat bedrijven de overbruggingsperiode niet zullen overleven. Wanneer deze bedrijven niet in staat zijn om hun producten of diensten in de tussenperiode te verkopen is de kans op faillissement groot. Wanneer u ondernemer bent en een reële inschatting hiervoor wilt doen dan kan u gebruik maken van onze online omzetduur-berekening.