Berekenen.nl
Geplaatst op 8 april

1 op 5 bedrijven in problemen

Maar liefst 622.800 bedrijven hebben financiële problemen gekregen door de coronacrisis. Van alle bedrijven die in februari 2020 nog financieel gezond waren, verkeert op dit moment maar liefst 16,5% in financieel zwaar weer. Meer dan honderdduizenden bedrijven schijnen hun liquiditeit en solvabiliteit niet op orde te hebben.

Horeca zwaarst getroffen

De branche die op dit moment het hardst wordt geraakt is de horeca. Veel bedrijven zijn op last van de overheid dicht en ontvangen dus tijdelijk geen inkomsten. Meer dan driekwart van de bedrijven in de horeca heeft het zwaar. Een enkeling is begonnen aan het bezorgen van eten, maar dit dekt vaak de lading van de kosten niet. Denk hierbij alleen al aan gas, water en licht van de panden waarin de horeca zich bevindt.

Ook andere sectoren in de problemen

Ook de sector Transport en Logistiek is flink getroffen, ongeveer 39 procent van de bedrijven daar komt moeilijk rond. Ook de cultuur, sport en recreatiesector heeft flinke klappen mogen incasseren. Ongeveer 38% kampt in die sectoren met financiële uitdagingen. Overige dienstverleningen, zoals kappers en schoonheidssalons zitten ook massaal zonder inkomen. Ongeveer 37% in die sectoren heeft moeite om het hoofd boven water te houden. De financiële gezondheid van een bedrijf eenvoudig kan worden uitgedrukt in een kengetal. Dit kengetal wordt ook wel de current ratio genoemd. De current ratio van een bedrijf bereken je eenvoudig met onze online current-ratio-bereken tool.

Sommige sectoren buiten schot

Er zijn ook sectoren waar de coronacrisis minder hard lijkt te treffen. Denk hierbij aan de winning van delfstoffen, de sector Landbouw en Visserij, (semi-)overheid en de ICT-sector. Een enkeling profiteert zelfs van de situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de supermarkten, drogisterijen en bouwmarkten. Toen mensen werd verzocht om minimaal aan twee weken voedselvoorraad in huis te hebben werd er in Nederland en andere landen massaal “gehamsterd”. In de weken die volgden tijdens de thuisquarantaine besloten veel mensen om taken op te pakken die anders lang zouden blijven liggen, zoals huishoudelijke klussen, het opknappen van de tuin of hun woning.

Aankomende faillissementen

Die bedrijven die vóór de coronacrisis al in financieel zwaar weer verkeerden, lopen op dit moment een extra groot risico om failliet te gaan. Er wordt dan ook een ‘explosie aan faillissementen’ verwacht. Waar in 2017 nog ongeveer 20 bedrijven per werkdag op de fles gingen, is dit aantal inmiddels al gestegen naar gemiddeld 50 per dag. Doordat veel bedrijven hun solvabiliteit niet op orde hadden, veroorzaken de aankomende faillissementen een kettingreactie. Het grootst aantal faillissementen (meer dan 25%) vindt op dit moment plaats in Brabant, gevolgd door Zuid-Holland en Gelderland.

Nieuwe faillissementswet

Om een ‘explosie aan faillissementen’ en massale ontslagen te voorkomen, hebben deze week hoogleraren en curatoren in een brief aan de Tweede Kamer gevraagd om zo snel mogelijk in te stemmen met een nieuwe faillissementswet. Het probleem dat zich op dit moment voordoet bij de huidige faillissementswetgeving is dat een enkele schuldeiser de volledige herstructurering van een bedrijf kan tegenhouden. In het voorstel van deze nieuwe faillissementswet staat een maatregelen waarin een rechter een ‘dwangakkoord’ kan opleggen waarmee schuldeisers moeten instemmen.