Berekenen.nl
Geplaatst op 14 mei

Online shoppen uit China

Je hoor het steeds vaker. Mensen die shoppen in China, maar dan online. Via gigantische online marktplaatsen zoals Aliexpress, Alibaba en Wish kan de gemiddelde Nederlander tegenwoordig zelf echte ‘made in china’ aanschaffen, maar dan op het wereld wijde web. De meest opgegeven reden is omdat het zo goedkoop is. Het mag even duren, maar het voordeel in kosten is de lange verzendtijd waard. Maar hoe zit het met verborgen kosten?

De online giganten

Sinds een aantal jaar wordt het internet overspoeld door Chinese online groothandels. Denk hierbij aan Alieexpress, Alibaba en Wish. Met een groots assortiment in kleine prijsjes zijn deze online platform uitermate geliefd over de hele wereld. Hier en daar doet men wel eens een miskoop, maar wat wil je voor die prijs? Je kan het niet zo gek bedenken of het is wel op Aliexpress te koop.

Lekker goedkoop

De voornaamste reden is voor veel mensen de prijs. Zo koopt men op Aliexpress al een t-shirt vanaf 0,50 eurocent. Maar hoe kunnen die prijzen zo laag zijn? Dit komt omdat de kosten om de producten te maken zo laag zijn. De producten worden gemaakt in China en omliggende landen. Dit zorgt voor lage arbeidskosten en op haar beurt een lage inkoopprijs. Door weinig marge toe te voegen aan deze prijs kan deze bewust laag worden gehouden. Wat je vervolgens op het online platform ziet is de verkoopprijs.

Invoerrechten betalen

Maar is online shoppen in China echt zo goedkoop? Veel mensen die er voor het eerst winkelen komen voor onaangename verassingen te staan aan de deur. Wie namelijk importeert uit China moet boven een bepaald bedrag of gewicht invoerrechten betalen. Vaak krijgt je al te maken met invoerrechten wanneer je pakketje meer dan € 24 heeft gekost. Naast invoerrechten moet je ook rekening houden met andere soort belastingen. Zoals landbouwheffing of een antidumpheffing. Deze belastingen hangen af van het product dat je koopt en natuurlijk hoeveel. Daarnaast heb je ook te maken met de omzetbelasting, oftewel de BTW. Deze kan variëren van 0% tot 21% . Bereken de btw voor jouw pakketje eenvoudig met onze online btw-bereken-tool.

Online invoerrechten berekenen

Heb je een pakketje uit China besteld en ben je bang dat je invoerrechten moet betalen? Dit kan het geval zijn bij de volgende producten: speelgoed, schoenen, sieraden, juwelen, kleding, auto- en motoronderdelen, horloges en meer. Wanneer je haast wel zeker weet dat je straks aan de deur invoerrechten moet betalen, is het handig om te weten hoeveel. Bereken daarom eenvoudig de mogelijke invoerrechten voor jouw pakketje uit China met onze online-invoerrechten-bereken tool. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Wanneer betalen

Wanneer je hebt berekenend of en hoeveel invoerrechten je moet betalen, is natuurlijk de vraag van het hoe, wat, waar. De invoerrechten moet je betalen aan de douane. Hiervoor hoef je gelukkig niet zelf op pad. De pakketbezorger aan je deur zal je informeren over eventuele invoerrechten en je daar te plekke verzoeken om te betalen.