Berekenen.nl
Geplaatst op 23 maart

Zijn windmolens wel of niet goed?

Windenergie is op dit moment cruciaal voor de energietransitie. Toch is er ook een grote groep mensen tegen de windmolens. Vaak is deze strijd gebaseerd op de voor en nadelen van de windmolens

Leveren windmolens iets op?

Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat windmolens maar een beperkte hoeveelheid stroom opwekken. Dit is echter helemaal niet waar. Een gemiddelde windmolen wekt in Nederland ongeveer 5.000 Mwh per jaar op, dat is gelijk aan het energie gebruikt van 1500 huishouders. Het is zelf mogelijk om meer stroom te genereren door een moderne turbine te gaan gebruiken. Door dat ze steeds groter worden en moderner stijgt de productie ook.

Staan windmolens vaak stil?

Veel mensen zeggen altijd dat windmolens bijna altijd stil staan. Dat is helemaal niet zo. In de praktijk draait een windmolen minimaal 95% van de tijd. Wist je dat je dit ook kan controleren met een app? Er is een app ontwikkeld waar je precies kan zien hoelang een windmolen draait. Dit percentage is zo laag omdat het bijna nooit windstil is. Vraag maar aan mensen die vaak fietsen er is altijd wel een beetje wind. Tuurlijk, windmolens staan ook wel is stil voor onderhoud of als er eens storing is. Het is heel makkelijk te controleren als er storing is bij een windmolen. Is er wind en staat er een busje of auto onder de winmolen? Dan is de kans heel erg groot dat er op dat moment storing is.

Het kost meer dan het oplevert

Veel mensen denken ook dat het helemaal niet rendabel is om windmolens te laten produceren en te gaan plaatsen. Ze denken dit omdat ze denken dat windmolens meer energie kosten dan dat ze daadwerkelijk gaan opleveren. Dat is echter niet zo. Over het algemeen heeft een windturbine binnen 3 tot 9 maanden de totale hoeveelheid stroom opgewekt die het kost om hem te laten maken. Vervolgens zal de windmolen nog minimaal 19,5 tot 25 jaar schone stroom produceren. Dat betekend dat windmolens eigenlijk niet zo slecht zijn als men vaak denkt.

Windmolens maken alleen maar lawaai

Dat klopt. Windmolens maken inderdaad geluid. Dat geluid ontstaat door bewegende onderdelen in de windturbine en door het geluid van de rotorbladen die door de wind snijden. Moderne windturbines maken veel minder geluid dan oudere turbines. Het gebuild van bewegende delen is vaak bijna niet meer te horen. Het geluid van de bladen is ook al veel minder geworden, onder andere door innovaties zoals uilenveren op de windturbines. Deze normen worden nauw nageleefd. Maakt een windturbine meer geluid dan is toegestaan volgens de norm. Dan is het mogelijk om de onderdelen stil te zetten waardoor de windmolen stil komt te staan en ook geen energie meer zal produceren. Of we moeten met z’n alle gaan hopen dat de windkracht gaat dalen waardoor de bladen niet meer zo hard draaien. Helaas hebben wij daar zelf geen invloed op moeten we dus inderdaad maar hopen om mevrouw de natuur. Wanneer de windkracht daalt zal er dan ook geen overlast meer zijn.