Berekenen.nl
Geplaatst op 4 maart

Fors voordeel op energierekening in 2020

Op 2 februari 2020 maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (het CBS) bekend dat de jaarlijkse energierekening van een gemiddeld gezin dit jaar maar liefst 170 euro lager uit zal vallen. Daarmee is een doorsnee Nederlands gezin in 2020 ongeveer 1570 euro kwijt aan hun energierekening. Dit is in vergelijking met 2019 bijna 10 procent  minder.

Grote verschillen tussen huishoudens

Natuurlijk gaat dit om een standaardberekening. Dit houdt in dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (het CBS) is uitgegaan van een gemiddelde. Hierdoor kunnen er in de praktijk grote verschillen zijn tussen huishoudens. Een gezin met vier kinderen verbruikt waarschijnlijk meer energie dan een gezin zonder kinderen. Bij de berekening van een gemiddeld huishouden in 2020 is het CBS uitgegaan van een stroomverbruik van ongeveer 2.500 kWh en 1.200 kubieke meter gas.

Eenpersoonshuishoudens grootste voordeel

Wanneer je gezin bestaat uit een persoon, je in een kleine, relatief nieuwe woning woont dan ben je dit jaar het goedkoopste uit, aldus het CBS. De eenpersoonshuishouden is dit jaar maar liefst 16% procent minder kwijt aan zijn of haar jaarlijkse energierekening.

Vrijstaand huis minste voordeel

Die mensen die juist deel uit maken van een gezin met twee of meer personen én in een relatief groot, vrijstaand huis wonen, hebben het minste voordeel. Deze huishoudens besparen ongeveer vier procent op hun jaarlijkse energierekening, volgens de berekeningen van het CBS.

Voordeel heffingskorting

De reden dat de (kleinere) huishoudens er dit jaar zo op vooruit gaan wordt veroorzaakt door de heffingskorting die elk huishouden dit jaar ontvangt. Huishoudens krijgen namelijk een vast bedrag van 216 euro meer terug op de energiebelasting in vergelijking met 2019. Daar komt bij dat de leveringskosten ook zijn gedaald. Deze kosten zijn in totaal met ongeveer 80 euro gedaald.

Duurder dan 2018

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, valt de energierekening nog steeds een stuk hoger uit dan in 2018. Dit komt doordat een gemiddeld huishouden in 2020 meer betaalt aan belastingen dan in 2019 en 2018. Een van de belastingvormen waaraan een gemiddeld gezin meer geld kwijt is dit jaar heet de Opslag Duurzame Energie (ODE). Dit een belasting waarmee de overheid probeert duurzame projecten te financieren. Deze duurzame projecten moeten er vervolgens voor zorgen dat de daling van CO2-uitstoot wordt gestimuleerd.

100 euro minder energiebelasting

Huishoudens die deze belastingen dienen te betalen, gaan er dus niet perse op vooruit. Zij betalen ongeveer 115 euro meer per jaar. Wanneer de gestegen heffingskorting van 216 euro hier van af wordt getrokken, dan kom je uit op ongeveer 100 euro minder energiebelasting per jaar. In deze berekening is dan uitgegaan van een gemiddeld huishouden met een gemiddeld verbruik.

Forse stijging in 2019

Ondanks de gestegen heffingskosten en dus lagere energiebelasting- en kosten, is het jaarlijkse bedrag dat huishoudens kwijt zijn aan hun energierekening alsnog fors hoger dan twee jaar geleden. Volgens de berekeningen van het CBS scheelt dit maar liefst 164 euro. Dit komt door een forse stijging in 2019. Vorig jaar steeg de gemiddelde jaarlijkse energierekening met maar liefst 335 euro (in vergelijking met het jaar daarvoor, 2018). Het kabinet nam in 2019 hiertegen maatregelen door onder andere de hogere energiebelasting terug te draaien. In 2020 kwam hier een hogere heffingskorting bij.

Energie berekenen

Benieuwd of jij erop vooruit bent gegaan met je energierekening en heb je geen zin om te wachten op je jaarlijkse eindafrekening? Bereken direct of jij nog meer kunt besparen op jouw verbruik met onze online-energie-berekenen-tool