Berekenen.nl
Geplaatst op 25 december

Schenkbelasting hoe werkt het precies?

Als je geld wilt schenken aan iemand kan het zijn dat die gene hier schenkbelasting over moet betalen. Het hang af van de vorm van jullie partnerschap af of de Belastingdienst schenkbelasting heft en hoeveel belasting je betaald.

Schenking tussen echtgenoot of geregistreerd partner

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat in gemeenschap van goederen, ziet de Belastingdienst jullie als een persoon. Alle bezittingen en schulden horen bij jullie allebei. Partners die die gemeenschap van goederen een geregistreerd partnerschap aangaan of trouwen, kunnen daarom eigenlijk niet schenken aan elkaar. Daarom betaal je geen schenkbelasting als je geld aan je partner geeft. Het kan ook zijn dat je er voor kiest om op huwelijkse voorwaarden te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, dan ziet de Belastingdienst jullie voor de schenkbelasting als partners. Als dit zo is betaal je wel schenkbelasting als je een schenking van je partner krijgt. Er kan een uitzondering gemaakt worden dat is als het gaat om levensonderhoud. Je moet dan wel aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat dit wel het geval is.

Belastingvrij schenken aan kleinkind en andere verkrijgers in 2020

Schenk je een geldbedrag aan iemand anders dan je zoon of dochter? Dan mag je maximaal €2.208 belastingvrij schenken. Naast je kleinkind, ouders, broer, zus, neef of nicht en andere familieleden, mag je dit jaar ook vrienden en kennissen dus een belastingvrije schenking doen van €2.208.

Eenmalig verhoogde schenking voor aankoop van een huis

Om de woningmark te stimuleren, voert het kabinet per 1 januari 2020 een eenmalig verhoogde schenking vrijstelling in. Je mag in 2020 eenmalig €103.643 belastingvrij schenken als de schenking gebruikt word voor de woning. Ook moet je dit natuurlijk aan de Belastingdienst kunnen aantonen.

Schenkbelasting in 2021

Het bedrag dat mensen belastingvrij aan anderen mogen schenken gaat komend jaar omhoog, met eenmalig €1000. De Tweede Kamer heeft dat fiscale extraatje voor in de coronacrisis afgedwongen. Dat betekent dat ouders in 2021 aan hun kinderen een bedrag van €6.604 mogen geven, zonder dat de kinderen daar schenkbelasting over hoeven te betalen. Het bedrag dat je belastingvrij aan anderen dan de kinderen mag schenken gaat komend jaar dan naar €3.244 per persoon. Dat is in beide gevallen €1000 meer dan op dit moment. De vrijstelling voor kinderen geldt ook voor pleegkinderen.

Mag de ik als schenker de schenkbelasting ook betalen?

Als jij een schenking ontvangt, mag de schenker ook in jouw plaats de schenkbelasting betalen. Dat heet netto of vrij van recht schenken. De schenker betaalt dan meer belasting, omdat het betalen van de belasting ook weer telt als een schenking. Let daar dus goed op. Wil jij de schenkbelasting betalen voor iemand? Dat kan maar dan moet je wel meer betalen. Verkijk je daar dus niet op.

Moet ik belastingaangifte doen voor een schenking?

Ja, je moet altijd aangifte doen als je in een jaar meer dan €6.604 van je ouder hebt ontvangen of meer dan €3.204 van een ander. Ontvang je in 2021 een schenking? Doe dan voor 1 maart 2022 aangifte.

Wil jij nou weten hoeveel schenkbelasting je moet betalen? Dan kan bereken dan hier hoeveel schenkbelasting jij moet betalen.