Berekenen.nl
Geplaatst op 24 februari

Belastingaangifte komt er weer aan: hier moet je op letten om geld te besparen

Vanaf woensdag 1 maart kun je weer belastingaangifte gaan doen voor het jaar 2022. Maar waar moet je precies op letten als je aangifte doet over je inkomstenbelasting en waarmee kun je makkelijk geld besparen? Berekenen.nl heeft 5 tips voor je op een rij gezet.

1. Studiekosten zijn niet meer aftrekbaar

Studiekosten kunnen dit jaar niet meer als aftrek worden opgegeven. De STAP-subsidie kwam hiervoor in de plaats. "Maar voor velen is het een doorn in het oog", zegt Nihal Vogels, financieel planner bij TAART By Nihal. "Iedereen kon het opleidingsbudget voor ontwikkeling of omscholing aanvragen, maar er was geen duidelijke richting."

"Het budget was vaak binnen enkele uren op", zegt Marc Derks van boekhoudtool Paperdork. “Tickets kopen voor een festival als Tomorrowland was bijna makkelijker dan een budget krijgen van STAP. Sommige dingen zijn nu veranderd, omdat het ook werd misbruikt. Nu kun je een jaarbudget van 1.000 euro aanvragen als je een door de staat goedgekeurde studie of opleiding volgt.” Vogels: “Een ondernemer kan scholingsuitgaven nog als zakelijke uitgaven aangeven bij de belastingaangifte. Maar uiteraard alleen als deze uitgaven voldoen aan de voorwaarden voor de commerciële aftrek van scholingskosten.»

2. Geld besparen met zorgkosten en giften

"Veel mensen weten vaak niet dat bepaalde zorgkosten aftrekbaar zijn", zegt Derksen. "Dit zijn  kosten buiten het eigen risico, zoals tandartskosten." Vogels: "Maar de nodige onkosten, zoals bijvoorbeeld cosmetische chirurgie na een brandwond, is wel weer aftrekbaar. Lippen vergroten omdat je dat liever hebt, dan niet. Reiskosten mag je er ook bij optellen, maar bewaar deze gegevens goed zodat je het kunt aantonen."

Je vindt de voorwaarden op de website van de Belastingdienst. Er is echter wel een limiet. Heb je bijvoorbeeld alleen hele lage uitgaven, dan overschrijdt je de drempel niet en telt het niet mee als aftrekpost. Ook giften aan bepaalde goede doelen of culturele instellingen zijn aftrekbaar. "De overheid heeft een lijst met ANBI-instellingen", zegt Derksen. “Als een goed doel zo’n keurmerk van de overheid heeft, zijn giften boven jouw limiet aftrekbaar. Tenzij het een reguliere meerjarige gift is. Als je het eenmaal op papier hebt vastgelegd, hoeft het geen ANBI te zijn en geldt de drempel niet meer.”

3. Ondernemers, let op: voldoe aan je urencriterium

Voor Nederlanders die een eigen bedrijf hebben, is het aantrekkelijk om te voldoen aan de uurcriteria van de Belastingdienst. "Het is een van de belangrijkste dingen voor ondernemers om minder belasting te betalen", zegt Derksen. “Je moet 1.225 uur per jaar werken in je bedrijven. Dat is ongeveer 24 uur per week. Dan heb je recht op de ondernemersaftrek en in de beginjaren ook op de startersaftrek. Dan gaat je winst met dat bedrag omlaag."

Vogels: "Sla deze uren op in je agenda, boekhoudprogramma, diverse applicaties of gewoon in Excel. Bijvoorbeeld aan het einde van de week zet je alles er in. Dit kunnen alle gewerkte uren in jouw bedrijf zijn. Naast declarabele uren ook bedrijfsvoering, reistijd, online chatten of vakliteratuur lezen. Doe je dat niet, dan ben je een dief van je eigen portemonnee.

4. Vergeet je (aanvullende) pensioen of AOV niet

Dit geldt voor iedereen. De pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekering voor werkende Nederlanders wordt echter vaak al via de werkgever geregeld. “Extra pensieonopbouw, of AOV, is wel aftrekbaar", zegt Derksen. “En ondernemers krijgen belastingvoordeel als ze hun pensioen innen bij de door de overheid erkende instellingen. Dan bedoel ik niet een pensioenopbouwer die je geld laat beleggen in crypto. Je stopt je geld in die instellingen en je krijgt er pas toegang toe als je met pensioen gaat.” Vogels: “Die premie kun je aftrekbaar aangeven. Ondernemers kunnen alleen binnen hun jaarbudget blijven. Dit is een maximumbedrag op basis van jouw inkomen. Bedenk ook dat als je al pensioen ontvangt, dit ook als inkomen wordt geteld. Daar moet  inkomstenbelasting over worden betaald in box 1.”

5. Soms mag je ov-kosten naar je werk opgeven

Vogels: “Veel mensen weten niet dat als je geen reiskostenvergoeding krijgt van je werkgever, je de kosten van het openbaar vervoer naar je werk kunt aftrekken van je inkomstenbelasting.  Je moet met een aantal zaken rekening houden. Je moet minsten 10 kilometer per keer reizen en je kunt bijvoorbeeld alleen met het openbaar vervoer naar je werk. Ook daar zijn de reiskosten maximaal 2214 euro per jaar."

Hiervoor moet ofwel de reisverklaring van de werkgever naar de Belastingdienst gestuurd kunnen worden, ofwel moet er een openbaar vervoerverklaring zijn. "In het openbaar vervoerverklaring van de werkgever staat dat bijvoorbeeld de reiskosten alleen worden vergoed vanaf 30 kilometer of slechts tot 30 kilometer. Reiskosten moet je dus zelf betalen, op bepaalde rijtijden en minimaal 1 keer per week. Je kunt deze kosten dan aangeven op jouw aangifte inkomstenbelasting.

Online inkomstenbelasting berekenen

Wil jij zelf online je inkomstenbelasting berekenen? Klik dan hier voor de berekening en met behulp van een aantal persoonlijke gegevens en één druk op de knop weet jij wat je inkomstenbelasting is.