Berekenen.nl
Geplaatst op 30 september

Moet ik als starter overdrachtsbelasting betalen?

Veel mensen hebben er een hekel aan maar het moet, belasting betalen. Het maakt dan ook niet uit wat je doet koop je een huis? Ook dan moet je betalen, maar hoe zit het met overdrachtsbelasting? Dat lees je hier.

Overdrachtsbelasting 2021

Je hebt het waarschijnlijk wel al eens gehoord maar vanaf 2021 is er een grote aanpassing gemaakt als het gaat om overdrachtsbelasting. Dit heeft de regering gedaan om starters een betere kans te geven op de huizenmarkt, wordt de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar oud in veel gevallen afgeschaft. Het idee achter deze verandering is dan ook dat deze starters minder eigen geldig nodig zijn voor het kopen van een huis. Wij snappen dan ook dat je alsnog wel wilt weten hoeveel overdrachtsbelasting je eventueel zou moeten betalen. Daarom hebben wij bij Berekenen.nl een handige tool ontwikkeld waar jij heel eenvoudig en snel kan berekenen hoeveel overdrachtsbelasting je zou moeten betalen. Bereken het hier. Als twee starters samen een woning kopen en één starter is al ouder dan 35 jaar, dan betaalt de oudste 2% over de helft van de woningwaarde. Voor de jongste starter geldt dan ook weer dat die ouder moet zijn dan 18, maar jonger dan 35. Anders geldt deze regeling namelijk niet meer.

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je?

Eigenlijk betaalt iedereen die een bestaande woning koopt zo’n 2% overdrachtsbelasting over de aankoopwaarde van het huis. Dit tarief geldt alleen als je zelf in het huis gaat wonen. Hierbij horen ook de zaken als een tuin, garage en schuur die op de grond van de woning staan. Ga je niet zelf in het huis wonen, maar wil je het huis juist verhuren? Dan moet je geen 2% betalen maar juist 8%. Beleggers moeten dus 8% overdrachtsbelasting betalen wanneer ze niet zelf in het huis gaan wonen. Ook dit is wel handig om te weten. Zo weet je namelijk zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heb ik nog spaargeld nodig?

Veel starters vragen zich af als ze ook eigen spaargeld nodig zijn wanneer ze een huis kopen. Het antwoord hierop is ja. Wanneer je een hypotheek afsluit is dit altijd voor het huis en bijkomende kosten, maar let op je mag maar 100% van de prijs van het huis lenen. Wanneer je een huis koopt komen er nog meer kosten bij dan de overdrachtsbelasting. Daarom is het wel handig om een kleine buffer te hebben zodat je de andere kosten ook kan betalen. Let hier dus goed op en ga er niet vanuit dat je alles kan betalen met je hypotheek. Dat is dus niet zo. Daarom adviseren heel erg veel mensen ook om te sparen zodat je altijd een kleine buffer hebt en je nog wel je rekeningen kan betalen. Het is namelijk ook wel zo prettig dat je nog andere dingen kan aanschaffen wanneer je net een huis koopt. Meubels bijvoorbeeld of voor wanneer je nog iets wil gaan verbouwen. Extra geld is nooit verkeerd.