Berekenen.nl
Geplaatst op 7 februari

10.000 woningen voor middeninkomens in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft als plan om in de komende vijf jaar maar liefst tienduizend huurwoningen bouwen voor middeninkomens. Deze woningen moeten betaalbaar zijn voor onder andere ambtenaren, zorgverleners en leraren.


De gemeente Amsterdam openbaarde dit plan vorige week. Het plan is opgesteld om woningnood onder mensen met middeninkomens tegen te gaan. In de praktijk blijkt namelijk dat het voor veel mensen met een middeninkomen niet mogelijk is om in Amsterdam te wonen. Dit doordat ze te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar juist weer te weinig voor de huurprijzen in de vrije huursector van Amsterdam.

Het nieuwe bouwplan van de gemeente Amsterdam moet ervoor zorgen dat er weer voldoende woningen vrijkomen op de woningmarkt voor deze bevolkingsgroep. Tevens is in het plan vastgelegd dat de prijzen niet meer dan 1% mogen stijgen, zodat de huurprijzen ook betaalbaar blijven.


Woningnood in Nederland

De maatregel van gemeente Amsterdam is in strijd tegen de aanhoudende woningnood. Deze woningnood bestaat uit een grote groep mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een woning in de vrije sector.

Nederlanders met lage inkomens kunnen aanspraak doen op sociale huurwoningen. Een sociale huurwoning bevindt zich onder huurprijs van de vrije sector. Hierdoor kunnen mensen met lage inkomens huursubsidie aanvragen, een vergoeding ter ondersteuning van het betalen van de huurprijs. Hierdoor wordt een sociale huurwoning betaalbaar voor diegenen die weinig te besteden hebben. Naast de sociale huursector bestaat de vrije sector. In de vrije sector worden de huurprijzen bepaald door woningverenigingen, vastgoedpartijen of particulieren. Dit met gevolg dat de huurprijzen soms erg hoog op kunnen lopen. Hierdoor zijn een groot aantal gezinnen die, ondanks een groot huuraanbod, geen woning kunnen vinden. 

Woningen voor middeninkomens

Gemeente Amsterdam heeft dus een nieuw plan bedacht om de woningnood onder deze bevolkingsgroep tegen te gaan. De gemeente wil maar liefst tienduizenden woningen bouwen. In de intentieverklaring van de gemeente zijn afspraken over de bouw van de nieuwe woningen, het betaalbaar houden van bestaande woningen en het toewijzen van huurwoningen aan beroepsgroepen als leraren en zorgverleners vastgelegd. De vastgelegde afspraken moeten ervoor zorgen dat de huurstijgingen worden beperkt.

Nieuwe huurprijzen

De huurprijzen van de woningen moeten tussen de 740 en 1.050 euro komen te liggen. Een middeninkomen van een Nederlands gezin ligt gemiddeld tussen de 39.000 en 62.000 per jaar. Over deze prijzen is afgesproken dat ze niet ineens drastisch omhoog mogen gaan, zoals in de praktijk vaak gebeurt. Beleggers van de nieuwe huurwoningen mogen jaarlijks een huurverhoging van 1 procent (inclusief inflatie) doorrekenen op huurders.


Een woning huren

Experts verwachten dat na de gemeente Amsterdam vele andere gemeenten hun voorbeeld zullen zorgen. Hierdoor moet het op redelijke korte termijn een stuk eenvoudiger worden om een woning te huren, of je nu een dikke of dunne portemonnee hebt. Ben je benieuwd wat voor woning jij zou kunnen huren? Bekijk dan eerst of je een laag, midden- of hoog inkomen hebt. Tot en met 2019 golden er inkomstgrenzen voor mensen die wel of niet recht hadden op huurtoeslag. Tegenwoordig moet er een berekening worden gemaakt. Heb jij recht op huurtoeslag? Bereken dan snel hoeveel je maximaal mag ontvangen met onze huurtoeslag-bereken-tool. Benieuwd of je huurprijs correct is? Doe dan de huurprijscheck!