Berekenen.nl
Geplaatst op 3 augustus

Eerste bemande ruimtemissie SpaceX succesvol geland

Op zondag 2 augustus 2020 landde de Dragon-capsule van SpaceX op aarde. SpaceX is het eerste commerciële bedrijf dat mensen naar de ruimte heeft gebracht. Astronauten Bob Hehnken en Doug Hurley hebben twee maanden doorgebracht op ruimtestation ISS, waar ze meewerkten en experimenten deden. Voor Elon Musk, oprichter van SpaceX, was deze missie een mijlpaal.

Terugreis naar de aarde

Na een verblijf van ongeveer twee maanden op ruimtestation ISS, werd de ruimtecapsule van SpaceX op zaterdag 1 augustus iets na 01:30 uur (Nederlandse tijd) losgekoppeld. Daarmee begon de capsule aan een 19 uur durende terugreis naar de aarde. De landing was uiteindelijk om 20:48 uur (Nederlandse tijd) in de Golf van Mexico. Het was voor het eerst in 45 jaar dat een bemande ruimtecapsule weer in zee landde.

Hoge snelheden, hoge temperaturen

De Dragon-capsule vloog na het loskoppelen in een baan om de aarde met een snelheid van ongeveer 17.500 mijl per uur, zo’n 28.000 kilometer per uur. Daarna moest het ruimtevaartuig de dampkring binnenkomen. Daarbij liep de temperatuur op tot ongeveer 3500 graden Fahrenheit, ruim 1900 graden Celsius. Uiteindelijk zou de snelheid teruggebracht moeten worden tot 24 kilometer per uur bij landing in zee. Het afremmen gebeurde onder andere met verschillende parachutes die na binnenkomst in de dampkring geactiveerd werden.

Eenheden berekenen

Bij het live-verslag van de landing vlogen de getallen je om de oren. Bijvoorbeeld snelheden in mijl, hoogtes in voet en temperaturen in Fahrenheit. Hoe zit dat ook al weer? Hoe reken je mijl om naar kilometer, voet naar meter en Fahrenheit naar Celsius? Gebruik eenvoudig deze rekenhulpen.

Splashdown

Bij deze missie was ervoor gekozen de ruimtecapsule in zee te laten landen. Daar zitten voor- en nadelen aan. De voordelen zijn dat een landing op water een stuk zachter is dan op land. Een ander voordeel is dat de capsule op zee sneller afkoelt. Maar er zijn ook nadelen. Het is moeilijk te voorspellen hoe onstuimig de zee is. Een sterke golfslag kan ervoor zorgen dat de astronauten, die verzwakt zijn van de reis, zeeziek worden. Bovendien is het altijd maar de vraag hoe snel de hulpboten ter plaatse kunnen zijn om de astronauten te bevrijden.

Stap naar beschaving op Mars?

Elon Musk had achttien jaar naar deze missie toegewerkt en beziet het succes ervan als een eerste stap naar beschaving op Mars en een multiplanetair leven. Uiteindelijk wil hij met een nieuwe raket, Starship, naar de maan en vervolgens naar Mars vliegen.

Ruimtetoerisme: de toekomst?

Ook Boeing ontwikkelt een nieuwe ruimtecapsule om astronauten naar het ISS te vervoeren. Die zou bij terugkomkst op een zandvlakte in de staat New Mexico moeten landen. Misschien dat al deze ruimteontwikkelingen uiteindelijk zullen leiden tot ruimtetoerisme: een uitstapje naar de maan, Mars of andere plaatsen in de ruimte. Natuurlijk moet er dan nog wel heel wat veranderen. De landing moet bijvoorbeeld nog wat veiliger worden. Maar wie weet worden ruimtereizen ooit wel als een lijndienst: landen op een landingsbaan, veiligheidschecks en klaar voor de volgende reis. Misschien kun je dan je zomervakantie wel doorbrengen in de ruimte! Tot die tijd moeten we het doen met verslagen over ruimtemissies van bedrijven zoals SpaceX.