Berekenen.nl
Geplaatst op 30 september

BTW: wat je moet weten over belasting over de toegevoegde waarde


BTW is voor veel mensen een administratieve hoofdpijn, maar toch ontkom je er niet aan om het te betalen. BTW wordt door bedrijven in rekening gebracht voor goederen of diensten. Het is een verbruiksbelasting en wordt betaald door de klant in plaats van door het bedrijf dat de goederen verkoopt.

Een kopzorg waar je niet omheen kunt

Het kan lastig en tijdrovend zijn om als bedrijf rekening te houden met de BTW die je moet afdragen. Het hangt van de jaarlijkse omzet en het soort goederen dat je verkoopt af of je bedrijf btw-plichtig is. Wat het voor jou moeilijk kan maken, is dat er verschillende btw-tarieven van toepassing zijn op verschillende soorten producten, in verschillende omstandigheden. Hoewel er enkele uitzonderingen zijn, is btw van toepassing op bijna elke afzonderlijke transactie voor een groot aantal bedrijven.

Maar wat is BTW eigenlijk?

Belasting over de toegevoegde waarde is een bedrijfsbelasting. BTW wordt door de overheid geheven over de verkoop van goederen en diensten. Alle bedrijven met een jaaromzet van meer dan de huidige btw-drempel moet een btw-aangifte invullen en btw betalen. BTW is een verbruiksbelasting die wordt geïnd wanneer je waarde toekent aan de producten of diensten die je verkoopt. Het is een indirecte belasting. Dat komt erop neer dat jij met je bedrijf de btw heft namens de overheid. Je ziet het ook terug als je producten koopt waar btw voor geldt. Die wordt dan vermeld op de bon.

Iedereen betaalt BTW

Terwijl btw-geregistreerde bedrijven hun klanten btw in rekening brengen over de producten en diensten die ze verkopen, betalen ze ook weer btw over de producten en services die ze inkopen. Denk daarbij aan grondstoffen, professionele services of andere producten die nodig zijn om een bedrijf te runnen.

BTW terugvorderen als bedrijf

Bedrijven met een btw-nummer kunnen de btw die ze over zakelijke uitgaven betalen, terugvorderen, op voorwaarde dat ze btw-geregistreerd zijn. Ze betalen daarom alleen het verschil tussen het bedrag dat ze hebben verzameld en het bedrag dat ze hebben betaald. Let hier dus goed op als je jouw administratie regelt voor de aangifte. Het kan je een aardig centje besparen en je hebt er recht op.

Hoe werkt btw?

Bedrijven zijn niet alleen verplicht om belasting te innen, maar ook om deze te betalen over alle aankopen die ze doen. Daarom dienen bedrijven een btw-aangifte te doen waarin het totaal dat ze hebben geïnd en het totaal dat ze hebben uitbetaald in het belastingkwartaal of -jaar in kwestie.

Actuele btw-tarieven

Je moet moet natuurlijk op de hoogte zijn van het juiste btw-tarief voor jouw goederen en diensten, zodat je dit btw-tarief correct kunt berekenen en eventuele btw op aankopen door jouw bedrijf kunt terugvorderen. Er zijn een aantal btw-tarieven. Het tarief dat van toepassing is op jouw bedrijf, is afhankelijk van de goederen of diensten die je levert. Je voegt deze btw toe aan de prijs van jouw producten en diensten wanneer je deze aan klanten verkoopt. Ongeacht of dit nu zakelijke of niet-zakelijke klanten zijn.

Standaardtarief

Het algemene btw-tarief is 21% en dat wordt toegepast op de meeste goederen, diensten en aankopen. Alles wat als een luxeartikel wordt beschouwd, valt ook in deze categorie. Daarom hanteren voedingsproducten zoals ijs en zoetwaren het standaardtarief.

Gereduceerd tarief

Voor specifieke producten geldt een verlaagd btw-tarief van 9%. Dit verlaagde tarief is van toepassing op goederen zoals voedingsmiddelen, geneesmiddelen en hulpmiddelen en boeken en periodieken.

Nultarief

De laatste categorie van de btw is het nultarief van 0%, een nominaal btw-tarief dat van toepassing is op goederen die bedoeld zijn voor de verkoop aan het buitenland. Als je veel handelt met andere landen en producten exporteert dan komt dit tarief veel voor.

Vrijstelling

Voor een aantal bedrijfssectoren geldt een vrijstelling van btw. Dat zijn in Nederland werkzaamheden die door journalisten of zorgverleners worden uitgevoerd. Er zijn veel verrassende situaties waarin je vrijgesteld kan zijn van btw. Wist je bijvoorbeeld dat je als uitvaartondernemer geen btw in rekening moet brengen of dat je als onderwijzer ook bent vrijgesteld? Het loont dus om daar goed onderzoek naar te doen voordat je onnodig btw in rekening brengt.

Doe verstandig aangifte en huur altijd een prof in voor je btw-administratie

Met deze informatie weet je al een stuk meer over btw, maar omdat je constant met btw geconfronteerd wordt, is een goede accountant een must. Huur er een en maak je nooit meer zorgen over of je nu te veel of te weinig btw betaalt.