Berekenen.nl
Geplaatst op 25 november

Zijn spullen van de Chinese markt wel zo goedkoop?

Hoe zit dat nou precies met de pakketjes van het wel bekende AliExpress of Wish? Zijn ze uiteindelijk wel zo goedkoop als iedereen denkt, en wat is het risico?

Betrouwbaar

Zijn de Chinese winkels wel betrouwbaar? Ja, het is veilig. Als er iets fout gaat lossen ze het wel op. Je kan een email sturen en het komt dan bijna altijd wel goed. Je kan uiteindelijk zelfs je geld terug vragen als het product niet aan de omschrijving voldoet. Je moet natuurlijk wel kunnen bewijzen dat het product niet werkt of niet voldoet aan de omschrijven.


Invoerrechten

Bij het betalen of je wel of geen invoerrechten moet betalen, wordt gekeken naar de waarde van de producten zonder bijkomende verzekeringskosten en vervoerskosten. Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress of Wish het geval is, hoef je niks extra’s te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is. Dus kijk uit wanneer je meerdere producten bij dezelfde verkopen wilt kopen. Als je wel meerdere dingen wilt kopen bij dezelfde verkoper is het verstandiger als je ze allemaal apart koopt. Hierdoor blijf je onder de 22 euro. Er is ook nog een optie en dat is nog even doorzoeken op het zelfde product, het kan zijn dat je hem nog bij een andere verkoper goedkoper kunt vinden. Wilt u weten hoeveel invoerrechten je moet betalen bereken dat hier.


BTW betalen

Mocht je voor meer dan 22 euro betstellen maar is je pakketje 150 euro waard, dan moet je hier helaas wel BTW voor betalen. Je hoeft dan gelukkig nog niet te betalen voor invoerrechten. De belasting is een percentage van de waarde van het product. Dit percentage hangt wel af van wat voor product je hebt gekocht. Je op de site van de belastingdienst zien wat de percentages zijn. Voor computers is dit bijvoorbeeld 21% belasting maar van een boek is het 6%. Wil jij de btw berekenen van een product wat je gekocht hebt? Dat kan hier.

BTW en invoerrechten betalen

Het kan ook zijn dat je invoerrechten en btw moet betalen. Dit kan alleen als je voor meer dan 150 euro hebt besteld, dan moet je naast btw ook nog invoerrechten betalen. Deze percentages zijn gelukkig wel wat lager en komen niet boven de 17 procent uit. Je kunt weer de site van de belastingdienst raadplegen om te kijken wat het ongeveer zal gaan kosten.

Inklaringskosten op je bestelling

Inklaringskosten zijn de kosten die het verzendbedrijf maakt bij het doen van aangifte bij de douane van je pakketje. Deze kosten kunnen onder andere bestaan uit invoerrechte, btw en afhandelingskosten. Bij afhandelingskosten kun je vooral denken aan het voorschieten van verschuldigd btw en invoerrechten. Dus naast btw en invoerrechten, kunnen daar nog extra bovenop komen en kan je goedkope Chinese pakketje toch duur komen te staan. Je bent natuurlijk niet verplicht om je inklaringskosten te betalen maar dan krijg je het pakketje ook niet natuurlijk. Maar als je het pakketje wel aanneemt ben je wel verplicht om de kosten te gaan betalen. Hier kun je je inklaringskosten berekenen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.