Geplaatst op 31 januari
Alimentatie indexering 2022
De alimentatie indexering voor 2022 is bekend gemaakt. Ieder wordt het alimentatiebedrag door middel van indexering aangepast, omdat onder meer de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen. Maar wat is de indexering dit jaar? Dat lees je hier.
Indexering is een wettelijke verplichting
De indexering van alimentaties gebeurt op grond van de wet. De alimentatiebedragen gaan hiermee automatisch omhoog, ook als hierover door de ex-partners geen specifieke afspraken zijn gemaakt. Een aanzegging van de alimentatiegerechtigde aan de alimentatieplicht is dus niet nodig. Verder geldt de indexering zowel voor kinder- als partneralimentatie en maakt het geen verschil of de alimentatie door de rechter is vastgesteld of in onderling overleg tussen de ex-partners. Het is dus heel erg belangrijk dat je hier scherp op let aangezien de nieuwe indexering voor iedereen van toepassing is. Je wil hier dan ook geen fouten in maken aangezien dat voor een grote hoop ellende kan zorgen en daar zitten we uiteindelijk allemaal niet op te wachten. Daarnaast kunnen je kinderen hier ook onder leiden en dat wil je als ouder ook niet.
Heeft deze indexering invloed op mij?
Door de alimentatie indexering wordt het alimentatiebedrag dat jij betaal of ontvangt hoger. Iedere alimentatiebetaler is namelijk wettelijke verplicht deze verhoging toe te passen. Ook als je loon niet omhoog is gegaan, ben je verplicht om de alimentatie indexering toe te passen. De indexering is van toepassing op zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie. Je kan het dan ook zien dat deze indexering invloed heeft op alle alimentatie. Je moet deze nieuwe indexering dan ook gaan gebruiken vanaf 1 januari 2022. Elk nieuwe jaar is er een nieuwe indexering van toepassing.
Alimentatie indexering 2022 berekenen
De alimentatie indexering is gebaseerd op de bruto alimentatiebedragen. Het indexering percentage voor 2022 is dan ook vast gesteld op 1,9 procent. Het berekenen is dan ook heel eenvoudig. Je begint bij het alimentatiebedrag dat u vorig jaar betaalede. Vervolgens vermenigvuldig je dit bedrag met het indexering percentage. Wij snappen dan ook dat het heel erg ingewikkeld kan zijn om dit allemaal zelf uit te rekenen. Daarom hebben wij een speciale rekentool ontwikkeld waarbij jij heel erg eenvoudig kan uitrekenen hoeveel alimentatie jij moet betalen. Bereken je alimentatie hier.
Wat moet ik doen met de nieuwe alimentatie indexering?
Als alimentatiebetaler moet je alimentatie indexering altijd zelf heel erg goed in de gaten houden. Je krijgt namelijk geen bericht van een eventuele verandering en het wordt ook niet automatisch aangepast. Als je dit jaarlijks niet zelf doet, kan je ex-partner uiteindelijk de indexering tot vijf jaar terug vorderen. We weten dan ook allemaal ook wel dat dat bedrag dan heel erg snel op kan lopen. Zorg daarom altijd dat je goed op de hoogte bent van een eventuele nieuwe indexering. Wanneer je de nieuwe indexering weet raden wij je aan om onze rekentool te gebruiken om de alimentatie precies te berekenen. Zorg er dan ook voor dat dit voor het nieuwe jaar is geregeld. Anders kan je ex-partner het terug vorderen en dat is heel erg veel geld.