Berekenen.nl
Geplaatst op 26 februari

Collectieve zorgverzekering sterft uit

De minister van Medische Zorg, Bruno Bruins, heeft samen met het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport begin februari aangekondigd dat de collectieve zorgverzekeringen binnenkort opnieuw worden geëvalueerd. Bruins gaf vorig jaar al aan het mes in de collectieve zorgverzekering te willen zetten. Op dit moment telt Nederland meer dan 50.000 collectieve zorgverzekeringen.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een basis- of aanvullende verzekering die voor een groep mensen met bepaalde overeenkomsten (een collectief) kan worden afgenomen. Denk hierbij aan mensen met dezelfde werkgever, leeftijdscategorie, woonplaats of soortgelijke medische achtergrond. Op dit moment heeft 2 op de 3 mensen een vorm van een collectieve zorgverzekering. Deze kan namelijk ook worden afgesloten voor bijvoorbeeld het hele gezin. Veel mensen met een gezin kiezen voor deze optie, omdat een collectieve zorgverzekering voor het hele gezin biedt korting op de premie voor alle leden van het gezin.

Vertegenwoordigers

Een collectieve zorgverzekering heeft altijd een vertegenwoordiger van dit collectief. Bijvoorbeeld een gemeente, ziekenhuis, (patiënten)vereniging, ouderenbond of brancheorganisatie. Deze vertegenwoordiger en de verzekeringmaatschappij maken voor het collectief afspraken met elkaar. Deze afspraken kunnen een korting op de polis of een hogere vergoeding voor bepaalde zorg inhouden.

Twijfels overheid

Minister Bruins van Medische Zorg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben dus aangekondigd deze collectieve zorgverzekeringen nader te gaan bekijken. Wanneer de collectieve zorgverzekering opnieuw onder de loep wordt genomen gaat men vooral kijken in hoeverre dit type zorgverzekering op zorginhoudelijk gebied een bijdrage levert. Hierover zijn eerder vragen gesteld en twijfels uitgesproken door de Eerste en Tweede kamer.

Marketinginstrument

Veel verzekeraars zouden de collectieve zorgverzekering namelijk louter gebruiken als marketinginstrument. Het idee achter deze collectieve verzekeringen is dat verzekeringsmaatschappijen gerichter kunnen targeten. Dat wil zeggen dat ze voor bepaalde doelgroepen gerichter zorg in kunnen kopen, waardoor de zorg voor die groep meer doelgericht wordt. De besparing die deze specificatie van zorg oplevert wordt vervolgens weer in de vorm van korting teruggeven aan de verzekerde. Dit wordt echter niet waargemaakt in de praktijk, zeggen vele experts.

Collectieve verzekering afschaffen

De overheid zit er daarom sterk aan te denken om de collectieve zorgverzekering op korte termijn af te schaffen. Ook wordt hierin meegenomen dat kortingen op basisverzekeringen niet langer worden toegestaan.

Gebrek aan transparantie

Nederland telt op dit moment een groot aanbod aan polissen. Alleen al de collectieve verzekeringen in Nederland tellen meer dan 50.000 varianten. Volgens minister Bruins draagt dit groot aantal polissen niet bij aan de transparantie voor de markt en consument.

Inhoudelijk geen verschil

Minister Bruins van Medische Zorg vindt dat de korting van de collectieve zorgverzekeringen dient als reclame- of marketinginstrument. Er is namelijk zorginhoudelijk geen enkel verschil, en dat is ongewenst, aldus minister Bruins. Daarnaast lijken veel collectieve zorgverzekeringen erg op elkaar, maar verschilt de prijs per verzekerde persoon. Omdat iedereen in feite recht zou moeten hebben op het zelfde aanbod, is het daarom reëel dat de collectieve zorgverzekering in 2021 gaat verdwijnen, aldus Koen Kuijper van Zorgwijzer 

Zorgverzekering berekenen

Heb je een collectieve zorgverzekering en ben je benieuwd of je daadwerkelijk goedkoper uit bent? Bereken eenvoudig jouw voordeligste zorgverzekeringspremie op berekenen.nl met de zorgverzekering-berekenen-tool