Berekenen.nl
Geplaatst op 18 september

Is een levende doodskist wat voor jou?


Natuurlijk wil je liever niet nadenken over je uitvaart. Maar het is onvermijdelijk dat iedereen een keer stil moet staan bij de vraag hoe hij of zij na de dood behandeld wil worden. Voor de liefhebbers van eco en duurzaamheid is er nu een mooie nieuwe optie bij: je kunt begraven worden in een levende doodskist. Loop jij er warm voor?

Een houten kist

Iemand die begraven wordt in een houten kist, kan erop rekenen dat zijn lichaam nog heel wat jaartjes in die kist blijft liggen. Een massieve kist van vuren- of populierenhout blijft zo’n 10 tot 15 jaar goed onder de grond. Een kist van beuken- of eikenhout zelfs 25 tot 50 jaar. Dat is natuurlijk prima als je dat wilt. Maar wat nou als je het veel prettiger vindt als de kist inclusief inhoud veel sneller vergaan en zelfs opgaan in de natuur? Het antwoord is de levende doodskist.

Levende doodskist

De levende doodskist is een kist gemaakt van mycelium, een soort web van schimmeldraden en wortels van planten en bomen. Het mycelium is gekweekt in een mal in de vorm van een kist, zodat het hele object bestaat uit levend materiaal. Toch is dit materiaal stevig genoeg om er iemand in te begraven.

Voedingsstoffen

Op het moment dat iemand begraven wordt in zo’n kist, gaat het mycelium direct aan het werk: het zet afvalstoffen om in voedingstoffen die rechtstreeks bruikbaar zijn voor de natuur. Mycelium wordt ook gebruikt om aarde die vervuild is, te zuiveren. De reinigende werking van mycelium zorgt ervoor dat een doodskist met inhoud een verbetering van de bodemkwaliteit oplevert. Een mooie symboliek als je denkt aan de uitspraak: stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren. In deze kist is lichaam plus kist in minder dan drie jaar omgezet tot nuttige voedingsstoffen.

Nog niet mainstream

Naar verwachting zal deze levende doodskist niet meteen de traditionele doodskist vervangen. Maar ongetwijfeld zet het mensen aan tot denken. Waarom zou je de natuur niet iets teruggeven als dank voor de jaren dat je er hebt mogen zijn? Vooralsnog heeft het bedrijf dat deze kist bedacht heeft, tien kisten gemaakt. Maar wie weet kan het concept in de toekomst rekenen op een grotere voedingsbodem.

Uitvaartverzekeringen berekenen

Mensen vinden het over het algemeen niet leuk om stil te staan bij hun dood of uitvaart. Toch is het prettig en verstandig om dingen goed te regelen. Ga daarom tijdig op zoek naar een goede uitvaartverzekering. Wil je weten welke uitvaartverzekering het beste bij jou past? Bereken dan hier welke uitvaartverzekering geschikt is voor jou. Natuurlijk kun je daarbij letten op de premie die je moet betalen, maar ook op de dekking die de verzekering biedt. Wil je een natura uitvaartverzekering? Of toch liever een kapitaalverzekering? De juiste verzekering is een zorg minder voor jou en je nabestaanden.

Laatste wens

Zoveel mensen, zoveel wensen. Ook iemands laatste wens is persoonlijk. Dus of iemand nou in een levende kist begraven wil worden of in een traditionele kist, het is belangrijk dat je het vastlegt. Zo zorg je ervoor dat jouw laatste wens gerespecteerd wordt.