Berekenen.nl
Geplaatst op 4 juli

Zwangerschapsuitkering voor zzp'ers: hoe werkt het?

Als je zwanger raakt terwijl je een eigen bedrijf runt, heeft dit natuurlijk financiële gevolgen. Tijdens en na de bevalling heb je zelf uiteraard geen tijd om te werken. Gelukkig hebben zelfstandig ondernemers, en dus ook zzp’ers, recht op een uitkering tijdens en na de zwangerschap. Zwangere vrouwen die zzp’er zijn, kunnen via de regelen Zelfstandige en Zwanger (ZeZ) voor ten minste 16 weken een uitkering aanvragen. Hieronder leggen wij uit hoe het werkt.

Over de ZEZ regeling

De regeling ZEZ voor zwangere zelfstandigen bestaat sinds 2008. Voor die tijd had je als zwangere zzp’er geen recht op een financiële compensatie. Nu is dat er gelukkig wel, maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar aan gehouden moet worden. Om in aanmerking te komen voor ZEZ, moet je aan één van de volgende voorwaarden voldoen.

Je moet: een eigen onderneming hebben, of meewerkend echtgenote of partner, directeur-grootaandeelhouder, huisarts, artiest of gastouder zijn, of medeaandeelhouder zijn van het bedrijf waar je voor werkt, of als beroepsbeoefenaar werken met een arbeidsovereenkomst als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.

Belangrijke voorwaarde

Verder geldt, dat je alleen een zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering kunt krijgen als je als zelfstandige werkt op de dag vóórdat deze uitkering ingaat. Ander kun je geen ZEZ-uitkering krijgen. Als je nog maar net zzp’er bent, kun je ook een ZEZ-uitkering aanvragen. De uitkering wordt dan berekend over het aantal dagen dat je als zzp’er hebt gewerkt voordat je zwanger werd. Je hebt dus geen recht op een ZEZ-uitkering als je zwanger werd vóórdat je als zelfstandige ging werken.

Hoe hoog is de ZEZ-uitkering?

De hoogte van de ZEZ-uitkering is maximaal 100% van het wettelijk bruto minimumloon. Dit is ongeveer 1700 euro bruto per maand voor een persoon van 21 jaar en ouder (vanaf juli 2020). Op welk percentage jij recht hebt is afhankelijk van jouw situatie.

Van belang daarbij is het urencriterium:

Heb je in het laatste kalenderjaar vóór je zwangerschapsuitkering minimaal 1225 uur gewerkt? Dan ontvang je de maximale uitkering die gelijk is aan het minimumloon.
Heb je in het laatste kalenderjaar vóór je zwangerschapsuitkering minder dan 1225 uur gewerkt? Dan is de uitkering lager; deze wordt dan berekend aan de hand van de winst in dat jaar.

Het bedrag van de Zelfstandige en Zwanger-uitkering kan dus lager zijn dat wat je gewend bent te verdienen. Houd hier dus rekening mee! Het is goed mogelijk dat je gebruik moet maken van jouw financiële buffer, mits je deze hebt natuurlijk. Er is ook een klein voordeel: op de ZEZ-uitkering is ook de 8% vakantiegeld van toepassing.

Bereken hier zelf je zwangerschapsuitkering.