Berekenen.nl
Geplaatst op 6 februari

Maandloon berekenen: belangrijk voor werknemers én ondernemers

Het maandloon berekenen en daar inkomstenbelasting over betalen? Heel gebruikelijk voor medewerkers in loondienst, maar niet zo voor veel ondernemers. Met name directeur-grootaandeelhouders (dga’s) keren zichzelf vaak maandenlang 0 euro uit, om in december het volledige salaris over te maken. Tenminste, dat geven ze op papier op. In de praktijk is dit vaak anders, en dat staat de fiscus niet toe.

Directeur-grootaandeelhouder met maandloon

Een directeur-grootaandeelhouder die zichzelf maandelijks loon uitkeert moet dat ook maandelijks opgeven voor de loonaangifte. Het is administratief meer werk, maar belangrijk om aan de verplichtingen voor de belasting te voldoen.

Dat betekent dat ondernemers hun maandloon zullen moeten berekenen, om na te gaan welk bedrag ze zichzelf uitkeren en hoeveel belasting ze daarover moeten betalen. Zoals dat ook gebruikelijk is voor werknemers, die maandelijks hun salaris krijgen in plaats van één keer per jaar. En waarover werkgevers iedere maand de loonbelasting afdragen, in plaats van aan het eind van het jaar in december.

Maandloon en maandloon naar uurloon berekenen

Wil je jouw maandloon berekenen of wil je een berekening maken vanaf je maandloon naar je uurloon? Dat kan als medewerker in loondienst, omdat je weet welk bedrag je per maand krijgt en hoeveel uren je daarvoor werkt. En ben je ondernemer? Dan kun je zelf het maandloon berekenen aan de hand van de inkomsten per jaar. Om vervolgens de stap te maken naar het uurloon, waardoor je zelfs na kunt gaan wat je per uur ontvangt. Al hoef je natuurlijk geen belastingaangifte per uur te doen, waardoor je het voor de Belastingdienst in ieder geval niet hoeft te doen.